Soud opět řeší pozemky kvůli stavbě obchvatu Jaroměře. Rodina soudce se bojí o přístup k parcelám

Stavba D11 v Jaroměři včetně křižovatky, které se týkají spory o pozemky soudce Františka Kučery. Foto: ŘSDStavba D11 v Jaroměři včetně křižovatky, které se týkají spory o pozemky soudce Františka Kučery. Foto: ŘSD

Soudce Vrchního soudu František Kučera vede s ŘSD několik sporů, které komplikují dokončení D11 i stavbu obchvatu Jaroměře.

Odvolací Krajský soud v Hradci Králové se zabývá žalobou manželů Kučerových, kteří se domáhají zajištění přístupu na své pozemky u Hořenic na Náchodsku u budoucího kruhového objezdu na začátku plánovaného obchvatu Jaroměře. Obávají se, že pokud se začne stavět, ztratí ke svým pozemkům přístup. Žalovanými jsou Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) a Ministerstvo dopravy ČR, obě instituce dnes navrhly zamítnutí žaloby. U Hořenic se má obchvat napojovat také na budovanou dálnici D11. František Kučera, který je soudcem Vrchního soudu v Praze, vede se státem také další spory o pozemky kolem dálnice D11 u Jaroměře.

„Když bude kruhový objezd dokončen, zasáhne to pozemky žalobce, nedostanou se k nim po původní přístupové cestě. Žalobci jsou ohroženi na svých právech,“ řekla dnes advokátka žalobců Petra Rašková.

Kučerovi se v této kauze domáhají zákazu stavebních prací a terénních úprav souvisejících se stavbou části obchvatu do doby, než ŘSD zajistí k pozemkům sjezd. Podle nich kvůli stavbě na částech dvou pozemků, které jim stát vyvlastnil, vznikne překážka a nebudou mít přístup na své zbývající pozemky v dané lokalitě. Žalobci uvedli, že v době zřízení věcného břemene jim patřily zmíněné dva pozemky ve větším rozsahu, než je jejich současná výměra.

Spor o přístup i vyvlastnění

„Žalobci se žalobou na ochranu držby domáhají naplnění služebnosti cesty,“ řekla dnes ČTK mluvčí krajského soudu Kateřina Podeszwová. V době přípravy stavebního povolení obchvatu si Kučerovi podle ní v roce 2020 na svých dvou pozemcích, které byly v květnu 2021 z části vyvlastněny, zřídili obslužnou cestu ke svým zbývajícím pozemkům.

Vyvlastnění úspěšně napadli, rozhodnutí Krajského úřadu v Hradci Králové o vyvlastnění bylo hradeckým krajským soudem 21. července 2021 zrušeno a vráceno krajskému úřadu. Před tímto rozhodnutím se domáhali ochrany rušené držby u náchodského okresního soudu, který žalobu zamítl. Podle okresního soudu držba žalobců pozemků u Hořenic není stavbou obchvatu rušena, protože se na nich nestaví. Krajský soud se dnes zabýval odvoláním žalobců proti tomuto rozhodnutí.

Zástupci ŘSD a ministerstva dopravy dnes navrhli krajskému soudu, aby žalobu zamítl. „Kvalita práva cesty je zachována v běžné obecné rovině, žádného rušení se žalovaný nedopustil,“ řekl dnes právní zástupce ŘSD.

S verdiktem krajského soudu, který zrušil rozhodnutí o vyvlastnění, nesouhlasí krajský úřad. „K Nejvyššímu správnímu soudu jsme odeslali koncem srpna kasační stížnost,“ řekl dnes ČTK mluvčí kraje Dan Lechmann.

Podle Raškové vede Kučera do deseti soudních sporů týkající se pozemků u Jaroměře, přičemž zásadní jsou dva, ostatní jsou k těmto přidružené. Prvním je spor o parcelu v místech plánovaného dálničního sjezdu a druhá hlavní kauza se týká větší části pozemků, které stát potřebuje pro obchvat, nejde však o dnes projednávaný případ.

Obchvat bude přeložkou silnice I/33, od Hořenic povede severně od Jaroměře a u Velkého Třebešova se napojí na obchvat České Skalice. Dálnice D11 od roku 2017 končí na úrovni Hradce Králové, ve výstavbě jsou dva úseky do Jaroměře.

Silnice I/33, severní obchvat Jaroměře. Pramen: ŘSD

Silnice I/33, severní obchvat Jaroměře. Pramen: ŘSD

ČTK

Tagy D11 I/33 Jaroměř Jaroměř obchvat Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
91 komentářů