Vyvlastnění pozemků pro D11 platí, potvrdil soud a odmítl žalobu místopředsedy Vrchního soudu

Stavba dálnice D11 v úseku Smiřice - Jaroměř. Foto: ŘSDStavba dálnice D11 v úseku Smiřice - Jaroměř. Foto: ŘSD

Krajský úřad v Hradci Králové vyvlastnil celkem 1161 metrů čtverečních potřebných pro stavbu D11 v souladu se zákonem, rozhodl dnes

Krajský úřad v Hradci Králové vyvlastnil celkem 1161 metrů čtverečních potřebných pro stavbu D11 v souladu se zákonem, rozhodl dnes královéhradecký krajský soud. Zamítl žalobu místopředsedy Vrchního soudu Františka Kučery, který se jako dosavadní majitel domáhal zrušení rozhodnutí o vyvlastnění.

O verdiktu informovala Česká televize. Rozhodnutí soudu je pravomocné, Kučera chce podat kasační stížnost a je připraven případ řešit i u Ústavního soudu. Kučera se domáhal například toho, aby soud rozhodnutí krajského úřadu o vyvlastnění zrušil a vyvlastňovací správní řízení bylo zastaveno. Upozornil také na údajnou podjatost úředníků, kteří ve věci rozhodovali.

Podle Kučery je zákon obecně v rozporu s mezinárodními smlouvami a ústavou, vyvlastnění by podle něj měly řešit soudy. V žalobní námitce současně Kučera upozorňoval na možnou systémovou podjatost úředníků, kteří podle něj mohli být ovlivněni kvůli tlaku na rychlou stavbu dálnice.

Kučera za pozemek získal 30 tisíc korun, chce ale po státu podstatně více: až půl milionu korun. O ceně bude probíhat jiný soud.

Stavba úseku D11 ze Smiřic do Jaroměře začala v květnu 2018, hotovo má být na konci příštího roku. Podle aktuálních informací ze stránek ŘSD se na začátku dálnice již začínají pokládat první konstrukční vrstvy vozovky. Hotové jsou přeložky inženýrských sítí a také železniční most přes přeložku I/33. V září je plánováno zahájení stavby provizorní přeložky silnice I/37 v místě napojení přivaděče I/33 na konci stavby. Na konci roku se počítá s budováním samotné okružní křižovatky na silnici I/37 .

Tagy D11 D11 Hradec Králové - Smiřice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
24 komentářů