ŘSD přišlo opět o stavební povolení pro část D11, týká se sjezdu přes pozemek soudce

Stavba dálnice D11 Smiřice - Jaroměř. Pramen: ŘSD ČRStavba dálnice D11 Smiřice - Jaroměř. Pramen: ŘSD ČR

Zrušené stavební povolení se týká sjezdu z dálnice za Jaroměří. ŘSD věří, že dokončení stavby to neohrozí.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) stále nemá jisté, zda bude moci dokončit dálnici D11 u Jaroměře. I když letos plánuje její otevření, přišlo minulý týden o jedno ze stavebních povolení. Zrušil ho Krajský úřad Královéhradeckého kraje, jak vyplývá z informací na úřední desce Městského úřadu v Jaroměři.

Krajský úřad zrušil rozhodnutí na popud Františka Kučery. Aktuálně místopředseda Vrchního soudu v Praze vlastní v trase dálnice pozemek a nelíbila se mu nabízená cena. Úřad povolení zrušil na základě procesní chyby jaroměřského stavebního úřadu, který neoznámil účastníkům řízení přes úřední desku doplnění spisu. „Celý proces stavebního řízení se tak musí opakovat a následně bude vydáno nové stavební povolení. Předpokládáme, že nové řízení včetně vydání stavebního povolení by mělo trvat cca 4 měsíce. Neočekáváme negativní dopad na termín zprovoznění 17. 12. 2021,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Spor se týká pozemku pro stavbu kruhového objezdu u napojení dálnice D11. Krajský soud už loni v listopadu zrušil i vyvlastnění pozemku. ŘSD i kvůli tomu začalo řešit jiné řešení křižovatky. Už v listopadu mluvčí ŘSD Jan Rýdl uvedl, že by mohlo dojít například ke stavbě klasické křižovatky ve tvaru T. „Splňovala by normy, ale nepůjde o tak bezpečné řešení dopravní situace jako v případě kruhové křižovatky,“ řekl Rýdl. Podle něj jiná křižovatka než kruhová bude provizorní.

Soudce se diví, že ŘSD investovalo do projektu mimo jeho pozemek

Kučera už dříve uvedl, že mu stát nabízel za parcelu částku v rozmezí od třiceti tisíc do tří set tisíc korun. Nakonec ŘSD nabídlo 30 tisíc Kč.  „Požaduji 500 tisíc. Jsem především loajální občan tohoto státu a opravdu nic neblokuju. Už deset let nabízím státu, že mu tento pozemek prodám,“ řekl dříve Kučera. Stát musí postupovat při výkupu pozemků podle zákona, cenu stanovují znalecké posudky.

Soudce vystoupil minulý týden na zastupitelstvu v Jaroměři (v čase od jedné hodiny a 29 minut). „Prodává-li někdo pozemek státu pozemek pro stavbu silnice, měl by za něj dostat cenu odpovídající stavebnímu pozemku,“ řekl Kučera a odvolává se na nález Ústavního soudu. Podivoval se nad tím, že ŘSD nakonec do projektu jiného řešení křižovatky dalo více peněz, než kolik by mu za pozemek zaplatilo. „Jsem ochoten pozemek prodat, pokud je opravdu potřeba,“ dodal.

https://www.youtube.com/watch?v=E1hAIRCvNnM&feature=youtu.be

Stavba úseku D11 ze Smiřic do Jaroměře začala v květnu 2018, hotovo má být na konci letošního roku. Kompletní informace o průběhu stavby jsou na stránkách ŘSD.

Tagy D11 D11 Smiřice - Jaroměř Jaroměř Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Top
123 komentářů