Komplikace pro D11. Soudce Vrchního soudu napadl vyvlastnění 1161 metrů

Stavba dálnice D11 v úseku Smiřice - Jaroměř. Foto: ŘSDStavba dálnice D11 v úseku Smiřice - Jaroměř. Foto: ŘSD

Stavba dálnice D11 běží rychleji, než byl původní plán, státu se ale stále nepodařilo úplně dořešit jeden problém s pozemky

Stavba dálnice D11 běží rychleji, než byl původní plán, státu se ale stále nepodařilo úplně dořešit jeden problém s pozemky pro stavbu. Protistranou ve sporu je soudce Vrchního soudu v Praze a viceprezident Soudcovské unie František Kučera. Tomu krajský úřad nedávno vyvlastnil celkem 1161 metrů pozemku, teď ale žádá královéhradecký soud, aby toto rozhodnutí zrušil.

Na žalobu upozornila Česká televize. Podle Kučery může pozemek vyvlastnit jen soud, nikoliv krajský úřad. „Samozřejmě, že mi jde o princip. Zlu se prostě nemá ustupovat. Já bych chtěl, aby pozemky nabývané ve prospěch státu a pro potřeby státu byly nabývány transparentním a zákonným způsobem,“ uvedl Kučera v České televizi. Právník královéhradeckého krajského úřadu David Mazánek uvedl, že byly splněny všechny základní podmínky pro vyvlastnění a řízení již nabylo právní moci.

Kučera má pozemek u Jaroměře, vyroste na něm okružní křižovatka a sjezd z dálnice D11. Na parcele jsou podle České televize již stavební stroje. Loni Ředitelství silnic a dálnic tvrdilo, že stavbu přeprojektuje tak, aby soudcův pozemek nepotřebovalo.

Za sporem jsou i peníze. Kučera tvrdí, že mu stát nabízel za parcelu částku v rozmezí od třiceti tisíc do tří set tisíc korun. Nakonec dostal 30 tisíc. „Požaduji 500 tisíc. Jsem především loajální občan tohoto státu a opravdu nic neblokuju. Už deset let nabízím státu, že mu tento pozemek prodám,“ tvrdí Kučera. Stát musí postupovat při výkupu pozemků podle zákona, cenu stanovují znalecké posudky. Verdikt má soud vynést 11. června.

Stavba úseku D11 ze Smiřic do Jaroměře začala v květnu 2018, hotovo má být na konci příštího roku. Podle aktuálních informací ze stránek ŘSD se na začátku dálnice již začínají pokládat první konstrukční vrstvy vozovky. Hotové jsou přeložky inženýrských sítí a také železniční most přes přeložku I/33. V září je plánováno zahájení stavby provizorní přeložky silnice I/37 v místě napojení přivaděče I/33 na konci stavby. Na konci roku se počítá s budováním samotné okružní křižovatky na silnici I/37 .

Tagy D11 D11 Smiřice - Jaroměř vyvlastnění
10 komentářů