Uber převzal taxislužbu na pražském letišti, na Václavské náměstí vás odveze přibližně za 713 korun

Uber převzal taxislužbu na pražském letišti. Zdroj: UberUber převzal taxislužbu na pražském letišti. Zdroj: Uber

Výsledné jízdné nesmí překročit dohodnutou cenu, a to ani při změně trasy nebo čekání v zácpě.

Od půlnoci na úterý zajišťuje taxislužbu na pražském letišti firma Uber. Kontrakt je platný na pět let. Nástup nového provozovatele proběhl podle mluvčího pražského letiště Michala Procházky bez komplikací.

Tendr, ve kterém Uber zvítězil, už ale tak bezproblémový nebyl. První soutěž letiště zrušilo, druhou řešil antimonopolní úřad na námitky druhého uchazeče, společnosti Tick Tack ze skupiny Taxi Praha. Ta spolu s firmou Fix zajišťovala taxislužbu na letišti od roku 2016. Začátkem září antimonopolní úřad informoval, že správní řízení zastavil. První soutěž vypsalo Letiště Praha už v roce 2021, po námitkách z různých stran tendr zrušilo.

Cestující si mohou jízdu objednat pomocí aplikace Uber ve svém telefonu, přes webové rozhraní letiště nebo prostřednictvím kiosků v příletových halách na obou terminálech. K dispozici jim bude v případě nesnází personál v obchodních přepážkách. S usazením pomohou dispečeři pohybující se přímo před terminály.

V době psaní tohoto článku se jízdné na trasu Letiště Václava Havla Praha – Můstek na Václavském náměstí pohybovalo v rozmezí 660 až 765 korun. Výsledné jízdné nesmí překročit dohodnutou cenu, a to ani při změně trasy nebo čekání v zácpě.

K povinnostem nového provozovatele patří kromě zmíněné pevně stanovené ceny jízdy předem také zajištění dopravní obslužnosti v režimu 24 hodin denně a vozový park ve stáří maximálně do pěti let z vozů převážně vyšší střední třídy. Kvalifikovaní řidiči pak musejí hovořit česky a mít alespoň základní znalost anglického jazyka. Myslelo se i a odpovídající reprezentativní oblečení a bezhotovostní platby.

Nový operátor bude poskytovat své služby pod neustálou kontrolou letiště. Všechny jízdy, i ty, které budou mimo Prahu, musejí být v souladu s nařízením magistrátu o maximálních cenách.

Tagy letiště praha prg taxi taxi na letiště taxislužba na Letišti Václava Havla Uber Uber Airport Prague
92 komentářů