Úprava přednádraží na letišti zahrne dva parkovací domy a nadzemní tunel s obchody

Letiště Praha, řídící věž a Airport Express. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště Praha, řídící věž a Airport Express. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Stavba trati z Ruzyně na letiště by měla podle aktuálního harmonogramu začít nejpozději v září 2026.

Letiště Praha hodlá v souvislosti s plánovaným zbudováním železniční stanice mezi terminály výrazně změnit vzhled areálu. Plány zahrnují dva nové parkovací domy, jejichž součástí bude autobusový terminál nebo nadzemní tunel s obchodními prostory, tzv. Skywalk. Letiště samo projekt nazývá „úpravou přednádraží“.

Vyplývá to z dokumentace, kterou letiště předložilo pražskému magistrátu k posouzení vlivů na životní prostředí (EIA). Magistrát už rozhodl, že plány nebudou mít podstatný vliv na okolí, a tudíž nemusejí do podrobného zkoumání (tzv. velká EIA).

„V rámci posuzovaného záměru není předpokládáno kácení dřevin. Negativní ovlivnění rostlin, živočichů, migrační propustnosti lokality ani biologické rozmanitosti není předpokládáno,“ napsal magistrátní odbor životního prostředí.

„Jedná se o záměr, jehož předmětem je úprava přednádraží pro plánovaný příchod železnice na letiště Praha – Ruzyně před stávající objekty Terminálu 1 a 2 v areálu Sever,“ stojí v dokumentaci. Terminály mají být spojeny s nádražím podzemními tunely, na povrchu má vzniknout také nový volný prostor (Plaza).

Součástí přestavby bude i demolice stávajícího pozemního parkoviště (PB Economy) a stávajícího parkovacího domu (PA Smart) nebo úprava silniční estakády.

Soubor je rozdělen na tři samostatné stavby:
Stavba I. – Parkovací dům B
Předpokládaný termín zahájení: 02/2027
Předpokládaný termín dokončení: 07/2028

Stavba II. – Parkovací dům A
Předpokládaný termín zahájení: 07/2031
Předpokládaný termín dokončení: 12/2032

Stavba III. – Skywalk
Etapa 1
Předpokládaný termín zahájení: 01/2029
Předpokládaný termín dokončení: 01/2031
Další etapy 2 až 4 postupně v letech 2032 až 2036.

Kapacity záměru:
Parkovací dům B – 1 475 parkovacích míst
Estakáda – 18 parkovacích míst
Parkovací dům A – 769 parkovacích míst

Schéma záměru ve formátu pdf.

Stavba tratě z Ruzyně na letiště by měla podle aktuálního harmonogramu začít nejpozději v září 2026, hotovo má být v roce 2029. Její součástí bude i stanice Letiště Václava Havla. Správa železnic v březnu získala pro stanici Letiště Václava Havla územní rozhodnutí.

Letiště Praha, Terminál 1. Foto: Letiště PrahaParkování na Letišti Václava Havla. Foto: Letiště PrahaLetiště Praha, Terminál 2 a místo pro jeho rozšíření. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště Praha, řídící věž a Airport Express. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště Praha, Terminál 1, autobus pro exkurze. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště Praha, Terminál 2. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářAreál Letiště Václava Havla. Vlevo Terminál 1 s "Bonbonem". Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářVizualizace železniční stanice na Letišti Václava Havla. Foto: idhea architekti / Správa železnicVizualizace železniční stanice na Letišti Václava Havla. Foto: idhea architekti / Správa železnic
Tagy letiště praha trať na letiště
20 komentářů