Tržby Airbusu nadále rostou, výroba má zrychlit na 75 A320neo měsíčně

Montáž A321XLR. Foto: AirbusMontáž A321XLR. Foto: Airbus

Navzdory poklesu očištěného provozního zisku (EBIT) předčily výsledky Airbusu očekávání.

Evropský výrobce letadel Airbus prezentoval své výsledky za první pololetí tohoto roku. Za období leden až červen vzrostly jeho tržby meziročně o jedenáct procent na 27,7 miliardy eur. Očištěný provozní zisk (EBIT) však společnosti klesl o jedno procento na 2,62 miliardy eur.

Celkově dopadly výsledky Airbusu nad očekávání analytiků, může za to nárůst výroby i již zmíněných tržeb. V důsledku vyššího počtu objednávek vzrostly výnosy Airbusu v oblasti civilních letadel, a to o šestnáct procent. Stejně tomu je i u divize helikoptér. V obranném segmentu nicméně došlo k poklesu tržeb o osm procent.

Cíle výrobce zůstávají pro letošek stejné. Může za to například velká poptávka zdůrazněná rekordními objednávkami oznámenými na nedávném Pařížském aerosalonu. Zájem dopravců si Airbus vysvětluje jak jejich přirozeným růstem, tak také snahou o obměnu flotil zacílenou investicemi do palivově úspornějších strojů.

Za první půlrok dodal Airbus 316 dopravních letadel. Za celý rok 2023 jich má být podle plánů dodáno 720. Výrobce současně potvrdil, že i nadále směřuje ke zvýšení výroby strojů z rodiny A320neo na 75 letadel měsíčně. Dosáhnout toho chce do roku 2026. Zmínka o dříve uváděném cíli nárůstu výroby na 65 strojů za měsíc do konce roku 2026 v tiskové zprávě chybí.

Výroba A320 v závodě v Tchien-ťinu. Foto: AirbusVýroba Airbusů A320. Foto: AirbusVýroba Airbusu A220 v závodě v Mobile v USA. Foto: AirbusMontáž A321XLR. Foto: AirbusMontáž A321XLR. Foto: AirbusMontáž A321XLR. Foto: AirbusMontáž A321XLR. Foto: AirbusMontáž A321XLR. Foto: AirbusFinální lak prvního A321XLR. Foto: Airbus

 

Tagy Airbus
Žádné komentáře