Tramvajový boom v Praze. Hlavní město letos začne stavět dvě tratě, další jsou v přípravě

Tramvaj na Pankráci. Foto: DPPTramvaj na Pankráci. Foto: DPP

Praha počítá s tím, že většinu nových tratí zaplatí z evropských dotací.

Obyvatele Prahy čeká v příštích letech svezení po nových tramvajových tratích. Jejich příprava v posledních třech letech výrazně pokročila, jen letos bude zahájena stavba dvou úseků a příprava dalších výrazně pokročila.

Víkendový návrat tramvají na trať Pražské povstání – Pankrác symbolicky odstartoval vlnu dalších velkých tramvajových staveb, které se v Praze chystají. O prodlužování tratí se mluví roky, v posledních letech se ale podařilo městu přípravu dotáhnout téměř do finále.

Během několika týdnů se začne stavět tramvajová trať z Barrandova do Holyně. Dopravní podnik hl. m. Prahy má již vybraného dodavatele, kterým je Strabag. Délka tratě Barrandov – Holyně je jeden kilometr, prozatímní konečná zastávka Holyně bude provedena formou úvratě pro obousměrné tramvaje. Trať by měla být v budoucnu v rámci 2. etapy prodloužena o jednu zastávku do budoucí smyčky Slivenec, u té DPP zpracovává dokumentaci pro stavební povolení. Záměrem je do Holyně prodloužit tramvajovou linku č. 5. První tramvaje by na trať měly vyjet příští rok. DPP už loni připravil smyčku na Barrandově pro rozšíření tramvajové trati.

„Udělali jsme takový pokrok s přípravou tramvajových tratí a odpolitizováním důležitých kolejových projektů, až jsme předběhli plán Strategie rozvoje tramvajových tratí do roku 2030 z roku 2017,“ napsal na facebooku náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Další tratí, která je nejblíže zahájení stavby, je úsek Modřany – Libuš, kde již běží soutěž.  Zakázka má hodnotu 350 milionů korun. Nová trať Modřany – Libuš o délce 1,7 kilometru bude mít čtyři páry zastávek. Naváže na stávající obratiště Sídliště Modřany, odkud povede podél ulice Generála Šišky k sídlišti Libuš a křižovatce s Novodvorskou ulicí, do které odbočí. Po Novodvorské ulici pak povede k budoucí stanici metra D Libuš, do úrovně současné autobusové zastávky Pavlíkova, kde bude zakončena úvratí.

Na strahovské koleje i do Středočeského kraje

Za novou trať lze považovat i obnovení smyčky pod Jižní spojkou. Tramvajová trať i smyčka vznikají v souvislosti s modernizací 4. koridoru a budováním nového přestupního uzlu Zahradní Město nedaleko odsud na křížení Průběžné ulice a koridoru. Smyčka podle DPP umožní přivést k novému přestupnímu uzlu všechny tramvajové spoje, které doposud končily na obratišti Radošovická. Hotovo má být v září. Smyčku připravuje DPP také u Depa Hostivař, má již stavební povolení. Běží také příprava prodloužení tramvajové trati z Kobylis do Zdib ve Středočeském kraji. Ta již prošla úspěšně hodnocením vlivu na životní prostředí.

Podle Scheinherra běží příprava prodloužení tramvajové trati z Divoké Šárky na Dědinskou, konkrétní obrysy má již i trať na Václavském náměstí a nové tramvajové spojení na strahovské koleje. Praha počítá s tím, že na většinu nákladů na nové tramvajové tratě by měla získat evropské dotace.

Tagy Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp praha rozšiřování tramvajových tratí v Praze Top
124 komentářů