Místo autobusů tramvaje. Praha křísí plán na trať z Malovanky na Strahov

Modernizovaná tramvaj KT8D5R.N2P. Foto: DPPModernizovaná tramvaj KT8D5R.N2P. Foto: DPP

Vedení Prahy zvažuje, že by prodloužilo tramvajovou trať až ke Strahovskému stadionu. Do rady míří materiál, který má posunout blíže

Vedení Prahy zvažuje, že by prodloužilo tramvajovou trať až ke Strahovskému stadionu. Do rady míří materiál, který má posunout blíže ke stavbě novou tramvajovou trať z Bělohorské ulice v oblasti Malovanky do prostoru dnešního obratiště autobusů Stadion Strahov.

„Spoj bude velmi důležitý, protože ulehčí život jak studentům, tak i dopravě v Praze. Propojí totiž strahovské koleje s vysokoškolskými kampusy v Dejvicích a odpadne tak nutnost četných autobusových spojů na této trase. Rada bude novou linku projednávat v řádu týdnů,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

Trať už prošla ověřovací  studií od IPR hl. m. Prahy v roce 2016, která řešila, zda je její stavba možná z pohledu aktuální legislativy a zda je technicky proveditelná. Trať měří 1,3 kilometru, na trase by byly dvě zastávky.

Odhadované náklady k cenové úrovni roku 2017 jsou 660 milionů korun. Podle městského plánu udržitelné mobility by se měla trať začít stavět v roce 2023. Autobusy budou dál na Strahov jezdit z Karlova náměstí.

Aby se stavba stihla včas, je potřeba už začít projektovat. Radní proto mají v příštích týdnech rozhodnout o pověření Dopravního podniku hl. m. Prahy, aby začal s výběrem projekční firmy.

Plán na tramvaj není přímo v územním plánu, proto musí Praha zamezit odprodeji či dlouhodobému pronájmu pozemků ve vlastnictví hlavního města v prostoru chystané trati.

Praha se chystá výrazně rozšířit v příštích letech tramvajové tratě, mají vést i mimo hlavní město do Středočeského kraje. Zatím nejdále jsou aktuálně přípravy tramvajové trati mezi stanicemi Pražského povstání, Pankrác a Budějovická, kde už v minulosti tramvaje jezdily.

Tramvaje se mají vrátit i na Václavské náměstí, důležité razítko už získal plán na prodloužení trati z Kobylis až do středočeských Zdib. V přípravě je i prodloužení tramvaje do Slivence nebo Písnice.

hhh

Mapa tramvajové trati z Malovanky na Strahov

Mapa tramvajové trati z Malovanky na Strahov

Tagy tramvaje na Strahov Tramvajová trať Malovanka - Strahov
59 komentářů