Stoletou historii české aviatiky připomenou dvě výstavy, k navštívení budou na pražském letišti

Airbus A320 letecké společnosti ČSA v Praze. Zdroj: Letiště PrahaAirbus A320 letecké společnosti ČSA v Praze. Zdroj: Letiště Praha

České aerolinie byly založeny 6. října 1923. Od roku 1937 následně přestěhovaly svou základnu na tehdejší ruzyňské letiště.

Výstavy, pamětní předměty, speciální internetové stránky, kniha či soutěž. Významný milník českého letectví připomenou nejen ČSA, kterých se týká, ale také pražské letiště nebo letečtí nadšenci.

Letiště Praha se k oslavám stoletého výročí založení páté nejstarší letecké společnosti na světě připojí formou výstavy 100 let z historie české aviatiky, Vytvořena byla také speciální internetová stránka letisteslavi.cz, přičemž součástí naučného webu je i soutěž o čtyři letenky do Paříže a Madridu.

„Historie Českých aerolinií a Letiště Praha si prošla dlouhou společnou cestou, která se vepsala do českých dějin aviatiky. Je nám proto potěšením připojit se k oslavám Českých aerolinií, které na Letišti Václava Havla Praha operují, a věříme, že se bude naše spolupráce v blízké budoucnosti opět rozvíjet,“ řekl Jiří Pos, předseda představenstva Letiště Praha.

Výstava najde své místo ve spojovací hale mezi Terminály 1 a 2. Návštěvníci si na ni mohou prohlédnout významné historické milníky Českých aerolinií. Zpřístupněna bude od 6. října až do konce roku. Na speciálním webu se zase veřejnost dozví vše zajímavé o právě probíhajícím výročí ČSA. Letiště Praha plánuje stránky do budoucna využívat i pro další mimořádné milníky ostatních dopravců.

Více jak 20 originálních exponátů, které se objevovaly na palubách letadel 5. nejstarší aerolinky světa

Svou výstavu nezávisle připravují také letečtí nadšenci Jiřina Kopecká Borková a Rosťa Kopecký, který je známý se svým leteckým podcastem a YouTube kanálem FlyRosťa. V hotelu Courtyard by Marriott na pražském letišti uvidí zájemci historické uniformy ČSA. Výstava začíná již tuto sobotu 7. října a potrvá až do 31. prosince. Vstup je zdarma.

Stejní autoři stojí také za knihou Móda na palubách Československých aerolinií, která přibližuje historii společnosti právě přes uniformy palubního a pozemního personálu. Dopravce se na vzniku knihy nijak nepodílel.

Kniha Móda na palubách letadel Československých aerolinií. Foto: Rosťa Kopecký

Kniha Móda na palubách letadel Československých aerolinií. Foto: Rosťa Kopecký

„K výročí vznikly také dva limitované pamětní dárky, a to pamětní medaile a knižní publikace 100 let(adel) ČSA. Oba pamětní dárky bude možné zakoupit ve volném prodeji od konce října v obchodě se suvenýry na Letišti Václava Havla Praha, který se nachází na Terminálu 2,“ uvádí pražské letiště v tiskové zprávě.

 

Tagy 100 let ČSA České aerolinie ČSA letiště praha prg
14 komentářů