Stoleté výročí ČSA připomíná unikátní kniha vytvořená bývalými zaměstnanci

Kniha Móda na palubách letadel Československých aerolinií. Foto: Rosťa KopeckýKniha Móda na palubách letadel Československých aerolinií. Foto: Rosťa Kopecký

Kniha vznikala dva roky, její přípravu se podařilo dobře utajit. Vznikla bez podpory ČSA.

České aerolinie si v pátek připomínají sto let od svého založení. Zatímco pátý nejstarší letecký dopravce na světě připomíná výročí jen víceméně formálně, na trhu se objevil ojedinělý počin k výročí. Kniha Móda na palubách Československých aerolinií, která přibližuje historii společnosti přes uniformy palubního a pozemního  personálu. Dopravce se na vzniku knihy nijak nepodílel.

Za více než tříseststránkovou knihou stojí Jiřina Kopecká Borková a Rosťa Kopecký, který je známý se svým leteckým podcastem a YouTube kanálem FlyRosťa. A desítky dalších, dávno bývalých zaměstnanců.

„Chtěli jsme historii ČSA připomenout přes nekonfliktní téma. Historie módy a uniforem nám přišly jako nejvhodnější,“ uvedla Kopecká Borková. Výsledkem více než dvouleté práce je unikátní publikace, u které čtenář nepozná, že jde o jejich první dílo v oblasti vydávání knih. „Není to jen kniha o módě, ale historii firmy. Historii často popisujeme přes osobní příběhy lidí, kteří v knize jsou a podíleli se na jejím vzniku,“ dodala.

„Přestože současná situace, ve které se společnost nachází, nedělá nikomu z těch, kteří se na přípravě podíleli, radost, věříme, že ti, kteří zde byli před námi, si zaslouží důstojné připomenutí toho, co budovali. Celou vzpomínku připravili výhradně bývalí zaměstnanci, jejich rodinní příslušníci a příznivci ČSA jako poděkování za to, jak ČSA ovlivnily jejich osudy,“ uvádí autoři knihy v úvodu.

Myšlenka na knihu vznikla před pěti lety, když dvojice společně připravovala pro ČSA video s historií uniforem pro 95. výročí aerolinek. „Potkali jsme spousty zajímavých lidí, na které se začali nabalovat další. Hodně se toho do videa nevešlo, a tak vznikla myšlenka spojit materiál do většího souboru,“ upřesnila Kopecká.

Láska k ČSA jako hlavní motivace

Postupně se autorům knihy podařilo získat téměř všechny historické uniformy, i když chybí například stejnokroje z období po válce. Pro potřeby knihy se staly modelkami bývalé zaměstnankyně ČSA či jejich dcery a vnučky.

Práce na knize trvaly přes dva roky, focení začalo loni v létě v prostorách Střední odborné školy civilního letectví. „Nebylo to bez komplikací, prohlídku prostor jsme si dělali pár měsíců před focením. Podcenili jsme, že bude ve třídách takové horko, takže jsme museli nakoupit desítky větráků. Kdyby někdo nějaký potřeboval, mám jich ještě spousty,“ vzpomíná na nejednu z komplikací Kopecký. Za velký úspěch pak oba považují to, že se podařilo celou akci utajit. „Za dva roky nic neuteklo na sociální sítě, i když o tom věděly desítky i stovky lidí,“ dodala Kopecká Borková.

Jde čistě o jejich projekt, který vznikl bez sponzorů. „Motivací těch, kteří s námi spolupracovali, byla láska k ČSA. Váží si toho, že část svého života s touto značkou spojili,“ vysvětlila Kopecká Borková. Jde i o její případ, v ČSA začínala svoji kariéru.

Knihu si vydali sami. „Nechtěli jsme, aby nám do toho někdo mluvil, měli jsme jasnou vizi. Je to výjimečná záležitost. Nepotřebujeme, aby ji měl každý, je to svým způsobem sběratelská věc pro letecké nadšence a bývalé zaměstnance,“ uzavřel Kopecký.

Součástí projektu je i výstava uniforem, která začíná v sobotu v hotelu Mariott na pražském letišti, vstup je zdarma. Veškeré informace o projektu OK 100 včetně možnosti objednávky knihy jsou na jeho stránkách.

 

Tagy České aerolinie Československé aerolinie ČSA
63 komentářů