Stát vybral za použití dálnic rekordní částku, přibylo pokut za jízdu bez známky

Podoba dálničních známek na rok 2019. Foto: Ministerstvo dopravyPodoba dálničních známek na rok 2019. Foto: Ministerstvo dopravy

Silný automobilový provoz na českých silnicích přinesl rekordní výdělek i pro státní kasu. Majitelé aut zaplatili loni za jízdu po

Silný automobilový provoz na českých silnicích přinesl rekordní výdělek i pro státní kasu. Majitelé aut zaplatili loni za jízdu po českých silnicích přes 16 miliard korun jen na mýtu a dálničních známkách. Další desítky miliard korun stát inkasoval ze spotřební daně z pohonných hmot a silniční daně.

Po již dříve zveřejněném údaji o vybraném mýtném (10,8 miliardy korun) je už také jasné, kolik peněz stát vybral na dálničních kupónech. Podle údajů Státního fondu dopravní infrastruktury šlo loni o 5,2 miliardy korun. V součtu tak výběr peněz přesáhl 16 miliard korun.

Jde o dosud vůbec nejvyšší hodnotu, meziročně výnosy z dálničních kupónů stouply o více než pět procent. Rekordní výnosy z dálničních kuponů přitom nelze připsat rozrůstající se dálniční síti, na té loni přibyly pouhé čtyři kilometry. K růstu došlo navzdory tomu, že loni po dlouhé době klesl trh s novými auty. Celkově nicméně aut na silnicích přibývá.

Prodeje známek loni rostly ve všech kategoriích, nejvíce u ročních známek. Těch stát prodal 2,522 milionu kusů.

Loni ale také přibylo řidičů přistižených na placených úsecích bez dálničního kupónu. Celní správa podle statistik loni kvůli dálničním známkám pokutovala 14 978 řidičů, což je meziroční nárůst o 1212 případů. Celkem za přestupky vybrala 16,36 milionu korun.

Podle Hany Prudičové z tiskového oddělení Celní správy nejsou v součtu přestupků jen ti, kteří vyjeli na dálnici bez dálničního kupónu. „Porušení předpisů se vztahuje i na případy, kdy byl kupon vylepen na nesprávném místě, či nebyl odstraněn starý, nebyla vypsána RZ na kontrolním ústřižku,“ vypočítává Prudičová. Zvýšený nárůst zjištěných porušení může být podle ní způsoben intenzívnější kontrolní činností Celní správy.

Papírové dálniční známky si koupí řidiči ještě letos a příští rok, pak má stát přejít po vzoru Slovenska či Maďarska na elektronické dálniční známky. Změnu už schválila vláda.

Tagy dálniční známky
3 komentáře