Stadler má další objednávku na lokomotivy Eurodual, mohou do dalších zemí

Lokomotiva Stadler Euro9000. Foto: StadlerLokomotiva Stadler Euro9000. Foto: Stadler

ELP má již objednáno celkem 124 lokomotiv.

Společnost Stadler Rail získala další zakázku na nové lokomotivy řady Eurodual. Nový kontrakt oznámil výrobce jen krátce poté, co získal u úřadů povolení pro provoz v dalších zemích, konkrétně Nizozemsku a Belgii.

Deset lokomotiv Euro9000 si kupuje švýcarská leasingová společnost European Loc Pool (ELP), která se stala jedním z hlavních zákazníků pro nový typ lokomotivy. S ní Stadler míří především do byznysu dlouhých a těžkých nákladních vlaků. Euro9000 má výkon až 1,9 MW v dieselu a 9 MW v elektrickém provozu. Lokomotivy jsou čtyřsystémové, díky naftovému motoru může jet i mimo elektrifikované tratě.

Stadler získal schválení pro provoz nových lokomotiv EURO9000

ELP lokomotivy Euro9000 poskytuje zákazníkům od poloviny loňského roku. Aktuálně je schválená pro provoz v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Nizozemsku a Belgii, řeší se schvalování v Itálii.

Nová objednávka přišla jen pár týdnů poté, co stejná leasingová firma objednala deset stejných lokomotiv v prosinci. Nové lokomotivy z této objednávky mají dorazit na přelomu let 2025 a 2026. Celkem jich bude mít ELP 124.

European Loc Pool se zaměřuje hlavně na pronájem šestinápravových lokomotiv. Eurodual je již schválen také pro provoz ve Francii a Skandinávii, nedávno prošel certifikací v Srbsku. Běží schvalování ve Slovinsku a v Chorvatsku.

Tagy EURO9000 Eurodual European Loc Pool Stadler Rail
42 komentářů