Správa železnic plánuje modernizaci nádraží v Tišnově za 3,5 miliardy korun

Nádraží Tišnov, vizualizace. Pramen: Správa železnicNádraží Tišnov, vizualizace. Pramen: Správa železnic

SŽ připravují projektovou dokumentaci pro získání stavebního povolení, stavba by měla začít na konci roku 2025.

Správa železnic (SŽ) plánuje kompletní modernizaci nádražní budovy, kolejiště, nástupišť i veškerých systémů na nádraží v Tišnově na Brněnsku. Rozsáhlá modernizace by měla začít na konci roku 2025, hotová by měla být v roce 2026, záležet ale bude na přidělení peněz od státu, řekla mluvčí SŽ Nela Eberl Friebová. Práce by měly vyjít na 3,5 miliardy korun.

„Půjde o skutečně rozsáhlou modernizaci zahrnující rekonstrukci všech nástupišť včetně zastřešení a osvětlení, instalaci nového informačního systému, mobiliáře, zabezpečovacího a sdělovacího zařízení, trakčního vedení, odvodnění kolejiště a jeho kompletní modernizaci. Stavba zahrnuje také zlepšení hlukových podmínek v blízkosti stanice. Změnou projdou také přístupové cesty k vlakům. Rekonstrukce se bude týkat také stávajícího podchodu, zároveň vznikne nový podchod do prostoru přednádraží k zastávkám autobusů,“ uvedla Eberl Friebová.

Nádražní budova má při modernizaci dostat novou fasádu, původní nástupiště budou odstraněna a nahradí je bezbariérová. Nové chodníky zlepší přestup mezi vlaky a autobusy.

„Celkové investiční náklady, tedy včetně projektování a stavby samotné jsou předběžně odhadnuty na 3,5 miliardy korun. Současný harmonogram předpokládá dokončení hlavních stavebních prací na konci roku 2026. Záležet ale bude samozřejmě na přidělení prostředků,“ doplnila mluvčí.

SŽ připravují projektovou dokumentaci pro získání stavebního povolení, stavba by měla začít na konci roku 2025. Záležet ale bude hlavně na přidělení peněz ze státního rozpočtu a také na průběhu povolovacího procesu.

Tagy nádraží Tišnov Správa železnic
290 komentářů