Soud trestal za ovlivňování zakázek na náhradní autobusovou dopravu, tři obžalovaní se přiznali

Autobusy Iveco Crossway LE v barvách společnosti ČD Bus. Pramen: ČD BusAutobusy Iveco Crossway LE v barvách společnosti ČD Bus. Pramen: ČD Bus

Mezi obžalovanými figurují zejména lidé z fotbalového prostředí.

Za podvod v případu, který se týká podezření na ovlivňování zakázek Českých drah, přijal fotbalový manažer Roman Rogoz dvouletou podmínku a peněžitý trest 350 000 korun. Na verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1 dnes upozornil deník Blesk. Obžalobě v případu čelilo celkem sedm lidí a dvě firmy. Státní zastupitelství tvrdilo, že organizovaná skupina využívala neveřejné informace u poptávkových řízení na zajištění náhradní autobusové dopravy při drážních výlukách.

Podle České televize (ČT) se se státním zástupcem dohodli na trestu kromě Rogoze další dva obžalovaní. Někdejší funkcionář Ligové fotbalové asociace Petr Heidenreich má jako trest zaplatit 350.000 korun, masér vyšehradského klubu David Bejdák přijal osmiměsíční podmínku a peněžitý trest 72.000 korun.

Zbylé obžalované soud podle ČT uznal vinnými rozsudkem, uložil jim také podmínky či peněžité tresty. Firmy soud potrestal také finančními sankcemi. Obžalovaní, kteří dohody neuzavřeli, se proti verdiktu odvolali, jejich část případu proto projedná ještě Městský soud v Praze.

Podle dřívějšího vyjádření státního zastupitelství skupina poskytovala a zužitkovávala neveřejné informace o cenových nabídkách ostatních uchazečů o zakázky. Jejím cílem bylo upřednostnit vybrané dodavatele, a získat tak majetkový prospěch. Národní centrála proti organizovanému zločinu v minulosti zveřejnila, že skupina v roce 2020 získala informace prostřednictvím bývalého zaměstnance Českých drah a že chtěla ovlivnit celkem osm zakázek v hodnotě 18 milionů korun.

Policie se kauzou začala zabývat na základě Rogozových odposlechů v jiném případu s krycím názvem Šváb, který se týká údajného ovlivňování výsledků fotbalových utkání druhé a třetí ligy. Někdejší sportovní manažer Slavoje Vyšehrad Rogoz je blízkým spolupracovníkem bývalého místopředsedy Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra.

Tagy České dráhy náhradní autobusová doprava
7 komentářů