SOR získal první zahraniční zakázku na své trolejbusy, dodá je do Szegedu

Možná podoba trolejbusu SOR TNS 12 pro Szeged. (zdroj: SOR/Cegelec; foto a úprava: Jiří MejstříkMožná podoba trolejbusu SOR TNS 12 pro Szeged. (zdroj: SOR/Cegelec; foto a úprava: Jiří Mejstřík

Dodavatelem výzbroje bude Cegelec.

SOR Libchavy dodá až šest nových parciálních trolejbusů pro maďarské město Szeged. Výzbroj bude od pražské společnosti Cegelec. Pro SOR jde o první exportní kontrakt na trolejbusy.

Získání zakázky v hodnotě 70 milionů korun oznámily obě firmy ve společné tiskové zprávě. Soutěž vypsaná v únoru letošního roku měla dvojici účastníků, přičemž vedle ceny byly mezi hodnotícími kritérii i délka záruky, obsaditelnost vozidel, dojezd na trakční baterie a další technická kritéria. Na jih Maďarska zamíří trolejbusy SOR TNS 12.

„V současné době uplynuly lhůty na případné námitky proti výběru dodavatele a čeká se na podpis smlouvy. Samotný časový plán dodávek se bude odvíjet od finálního rozhodnutí zákazníka, který předpokládá, že na nákup vozidel získá finanční prostředky z externích zdrojů. Ačkoli by se mohlo zdát, že kontrakt nepatří co do počtu vozidel mezi největší, skutečnost, že se nám podařilo prosadit na novém teritoriu, z něj pro nás dělá prestižní záležitost,“ upřesnil za SOR Libchavy Filip Murgaš, obchodní ředitel a jeden z jednatelů společnosti SOR.

Szeged je jedním ze tří měst v Maďarsku, kde jezdí trolejbusy. Ty doplňují síť tramvajových linek. Parciální trolejbusy s bateriemi mají umožnit i náhradu dieselových autobusů. Základní kontrakt počítá s dodáním čtyř vozidel, další dvě si může dopravce přikoupit jako opci.

„Naše společnost dodávala v minulosti do Szegedu elektrické výzbroje pro modernizaci tramvají i trolejbusů. Naše výrobky byly použity i v rámci poslední dodávky nových tramvají. Zakázka na nové parciální trolejbusy pro Szeged bude pro nás znamenat nový projekt u tradičního zákazníka, z čehož máme nesmírnou radost,“ uvedl za dodavatele elektrické části, firmu Cegelec, Miroslav Opa, výkonný ředitel společnosti.

Tagy Cegelec SOR Libchavy SOR TNS 12 Szeged
6 komentářů