První zpožděný trolejbus pro linku do Čakovic je v areálu DPP, čeká na povolení ke zkušebnímu provozu

Trolejbus SOR TNS 18. Foto: DPPTrolejbus SOR TNS 18. Foto: DPP

Trolejbusy měly být dodány do konce dubna.

V garáži Klíčov se dnes objevil první nový trolejbus pro Prahu. Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) pronajal jeho výrobci, společnosti SOR Libchavy, část areálu pro přípravu na zkušební provoz zatím bez cestujících.

O příjezdu trolejbusu informoval DPP na sociálních sítích. Jde o trolejbus SOR TNS 18. „Výrobce na něm bude po dobu zhruba dvou týdnů ladit a testovat elektrovýzbroj a ovládací software na nabíjecí infrastruktuře 750V. Pevně věříme, že práce a zkoušky dopadnou dobře a dalším krokem už budou zkušební jízdy trolejbusu, zatím bez cestujících, na trati Palmovka – Čakovice,“ uvedl DPP.

Dodávka trolejbusů nabrala několik měsíců zpoždění. Důvodem byla především dodavatelská krize u společnosti Cegelec, která dodává elektrickou výzbroj. Původně měly být dodány do 16. dubna letošního roku a jezdit na lince 58 Palmovka – Čakovice – Miškovice.

DPP uplatní veškeré sankce ze smlouvy. V případě prodlení výrobce s dodržením sjednaného termínu dodání trolejbusů vzniká DPP dle uzavřené smlouvy nárok na úhradu smluvní pokuty, a to ve výši 0,5 % z ceny každého trolejbusu bez DPH za první den prodlení a následně ve výši 0,1 % z ceny každého trolejbusu bez DPH, a to za každý i započatý kalendářní den a případ prodlení. Celková hodnota zakázky je 220,4 milionu korun, o 80 milionů korun méně, než byla odhadovaná cena.

DPP vysoutěžil patnáct nových kloubových bateriových trolejbusů SOR TNS 18 ve veřejné zakázce na začátku loňského roku. DPP v tendru obdržel celkem tři nabídky, od společností SOR Libchavy, Carrosserie HESS a Škoda Electric.

Trolejbus SOR TNS 18. Foto: DPPTrolejbus SOR TNS 18. Foto: DPPTrolejbus SOR TNS 18. Foto: DPPTrolejbus SOR TNS 18. Foto: DPPTrolejbus SOR TNS 18. Foto: DPPTrolejbus SOR TNS 18 po příjezdu do areálu Cegelecu. Foto: Jiří Krpata / Cegelec
Tagy Cegelec Dopravní podnik hl. m. Prahy dpp SOR Libchavy SOR TNS 18
75 komentářů