Sníh odstavil třetinu pražských CityElefantů, řada spojů nejede

Tabule s odjezdy na pražském hlavním nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářTabule s odjezdy na pražském hlavním nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Příčinou poruch je "nežádoucí vniknutí prachového sněhu do elektroinstalace"

Provoz příměstských jednotek CityElefant v Praze a okolí ochromil sníh, když jich zhruba třetinu vyřadil z provozu. Oznámila to organizace ROPID, podle které je příčinou poruch „nežádoucí vniknutí prachového sněhu do elektroinstalace“.

Kvůli tomu jsou některé vlaky na linkách S1, S2, S7, S9 a S12 zrušeny, na lince S7 je úplně zrušen úsek Praha hl. n. – Český Brod. Zrušeny jsou také posilové vlaky v trase Praha hl. n. – Řevnice ve špičkách. Všechny zdvojené soupravy na linkách S1, S2, S22, S7 a S9 budou až do odvolání provozovány pouze jednou vlakovou jednotkou.

„Kvůli silným mrazům máme od Správy železnic hlášeno také větší množství poruch výhybek, kdy často dochází k jejich zamrznutí. Z tohoto důvodu může být omezen provoz v některých stanicích a může docházet ke zpožděním vlaků,“ doplnil ROPID.

V Praze a okolí jezdí 70 Elefantů (210 vozů). „U jednotek CityElefant, které zajišťují většinu příměstských linek kolem Prahy, evidujeme část odstavených vozidel z důvodu poruchy elektroinstalace, do které vnikají drobné krystaly zmrzlé vody. Běžně se sníh do elektroniky nedostane, problémem je pouze jemný prachový sníh, který letos napadl ve velkém množství a proniká dovnitř skrze výdechy chlazení, kde roztaje a způsobí zkrat,“ sdělila mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

Podle ní dopravce jednotky odstavuje do temperovaných hal, kde technici pracují na odstranění závad. Opravená vozidla budou dráhy vracet do provozu, první už během dneška. „Jednáme také s výrobcem o možné konstrukční změně výdechů chlazení. Ta by mohla spočívat v úpravě vnější strany žaluzií pro zvýšení ochrany elektroinstalace,“ doplnila mluvčí.

CityElefant v Praze, únor 2021. Pramen: České dráhy

CityElefant v Praze, únor 2021. Pramen: České dráhy

Tagy CityElefant Pražská integrovaná doprava ropid sníh
266 komentářů