Sníh a mráz vyřadily 11 CityElefantů, jezdí méně zdvojených souprav

CityElefant v Praze. Pramen: České dráhyCityElefant v Praze. Pramen: České dráhy

Situaci nemusejí vyřešit ani nové RegioPantery. I na jejich provozu se podepsalo aktuální počasí. Příklad je z jižních Čech.

Železniční doprava v Praze a okolí doplácí na aktuální sněhově-mrazivé počasí. „Máme dnes mimo provoz 11 CityElefantů, proto dnes jezdí méně zdvojených souprav,“ oznámil na síti X středočeský radní pro dopravu Petr Borecký.

Podle něj České dráhy dělají, co mohou, aby jednotky vrátily co nejrychleji do provozu. „Suší elektroinstalaci, řeší další závady. Nejpozději pozítří by mohlo dojít k návratu k normálu,“ uvedl Borecký s tím, že dopravce dostane za neplnění podmínek smlouvy pokutu.

České dráhy problémy potvrdily. „Jedná se o různé typy závad, které jsou spojeny většinou s mrazem. Dnes kolem poledne bylo z důvodu závad vyvolaných zimou odstaveno cca 11 jednotek a jejich návrat do provozu se očekává dnes a zítra,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

U většiny jednotek se podle něj jedná o závady vyvolané mrazem. „Jsou to především zamrzlá spřáhla, která následně nelze spojit s další jednotkou, a potom také zamrzlé kompresory,“ dodal Šťáhlavský. Mezi závadami jsou například problémy s topením. Podle mluvčího nejde o podobné závady jednotek, které zastavily provoz při poslední zimě. Tehdy pronikal prachový sníh do chlazení jednotek. „Takové případy také evidujeme, ale ve srovnání s minulostí, kdy šlo o plošnou závadu, se v současné chvíli jedná o jednotlivé případy vedle další různých „zimních“ závad,“ dodal mluvčí. Dopravce se snaží jednotky co nejrychleji opravit.

„Bohužel, nové RegioPantery budeme mít až od prosince příštího roku a zcela nové kapacitní vlaky až od roku 2029. Takže ano, i v budoucnu se tato nepříjemnost daná do značné míry designem konstrukce vozidel CityElefant může opakovat,“ dodal Borecký.

Situaci ale nemusejí vyřešit ani nové RegioPantery. I na jejich provozu se podepsalo aktuální počasí. Příklad je z jižních Čech, kde dráhy kvůli nedostatku jednotek v pondělí zrušily spěšný vlak z Českých Budějovic do Tábora.

„Včerejší nedostatek jednotek byl primárně způsoben poruchou trakčního vedení v depu, sekundárně pak musely být rozmrazovány zamrzlé jednotky. V tuto chvíli by měl být už provoz bez větších problémů,“ řekl mluvčí Českých drah Lukáš Kubát.

Tagy CityElefant Petr Borecký sněhová kalamita
93 komentářů