Elefanty čeká velké přelepování do barev PID, fólie bude i ochranou před vandaly

CityElefant v barvách PID. Foto: RopidCityElefant v barvách PID. Foto: Ropid

Rámcová smlouva počítá s polepením 30 jednotek.

Jednotky CityElefant v Pražské integrované dopravě (PID) čeká příští rok velká vizuální proměna. České dráhy začnou s jejich polepováním do nového barevného schématu PID, tedy kombinace hlavně šedé a červené barvy. Proměna má současně lépe řešit problémy s vandaly, kteří ničí skříně jednotek spreji s barvami.

Polep se týká celkem třiceti jednotek, vyplývá ze zadávací dokumentace na profilu zadavatele. Odhadovaná cena je 49,5 milionu korun. Půjde o celovozové polepy antigraffity fólií. Smlouva s vítězem bude rámcová, nemusí tak dojít k polepu všech jednotek. Smlouva bude platit do roku 2025, dodavatel bude mít na instalaci polepu jedné jednotky vždy 7 dní.

Grafický manuál pro polep jednotek 471 v barvách PID. Foto: ČDGrafický manuál pro polep jednotek 471 v barvách PID. Foto: ČD

Na nasazení speciálních fólií se už dříve dohodly České dráhy se Středočeským krajem. Kraj Českým drahám přidá na větší čistotu vlaků 230 milionů korun během tří let. Jde o peníze na vyčištění interiérů a exteriérů do léta příštího roku a vybavení ochrannými fóliemi. Do roku 2026 mají být vlaky vybaveny kamerami s vysokým rozlišením. Dopravce se zavázal k posílení hlídek ve večerních vlacích a ostrahy v depech. Akce je ve smlouvě označena jako Čisté vlaky.

Intenzivnější boj proti sprejerům oznámily kraj a České dráhy letos v červnu. Jde přitom o nákladnou záležitost. Odstranění graffiti o ploše 150 metrů čtverečních z jednotky CityElefant (bez ochranného laku či polepu) trvá 8 až 10 hodin a vyjde na 150 tisíc korun. Pětičlenný tým při tom spotřebuje 40 kilogramů odlakovače a 2 000 litrů vody. Práce se dělá ručně.

Tagy 471 České dráhy CityElefant graffiti
65 komentářů