Smartwings chtějí stavět nový hangár na Ruzyni, vyhrály v tendru

Letadla Smartwings v Hangáru E na pražském letišti. Zdroj: Linkedin.com / SmartwingsLetadla Smartwings v Hangáru E na pražském letišti. Zdroj: Linkedin.com / Smartwings

Hangár by sloužil údržbě letadel.

Letecká společnost Smartwings má zájem o výstavbu hangáru pro údržbu letadel na pražském letišti. Deníku Zdopravy.cz to řekla mluvčí dopravce Vladimíra Dufková.

„V současné době realizujeme další kroky, které s tímto souvisejí, například studii proveditelnosti, projektovou dokumentaci a tak dále,“ upřesnila Dufková.

Stavba by měla podle mluvčí pražského letiště Kláry Divíškové vyrůst v jižní části areálu na pozemku o velikosti 6 887 metrů čtverečních. O zřízení práva stavby se Smartwings ucházely ve výběrovém řízení vyhlášeném Letištěm Praha v loňském roce. Dufková upřesnila, že nabídka Smartwings za účelem výstavby a provozování stavby se umístila jako první v pořadí.

Smartwings hovoří o výstavbě hangáru na Ruzyni již několik let, zmínky o novém objektu pro takzvanou lehkou neboli traťovou údržbu letadel lze dohledat například v článcích z roku 2016 či 2018.

„Velikost hangáru je limitována maximální zastavitelností území v této části letiště a odpovídá plošným nárokům pro hangárování dvou letadel kategorie C,“ uvedl v roce 2018 tehdejší mluvčí letiště Roman Pacvoň. Do kategorie C spadá většina letadel využívajících pražské letiště, jde o běžné stroje typu A319 či B737.

Dosud jsou na Ruzyni pro údržbu letounů této kategorie k dispozici hangáry E, F a S. Hangáry F a S využívá společnost Czech Airlines Technics, hangár E slouží Smartwings. Dopravce ještě na podzim potvrzoval úvahy o zřízení nového opravárenské zázemí pro těžkou údržbu letadel  na letišti v Českých Budějovicích.

Letadla Smartwings v Hangáru E na pražském letišti.
Zdroj: Linkedin.com / SmartwingsB737 Transavia v hangáru CSAT, foto: TransaviaNový hangár Letiště Praha a letoun A319 ČSA.
Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

„Smartwings velmi silně deklarují, že by chtěly na jihočeském letišti postavit haly na opravy letadel. My bychom jim mohli velkou část plochy, která spadá pouze do leteckého provozu a nic jiného tam být nemůže, k tomu poskytnout. Vedlo by to k tomu, že tu společnost bychom tady měli usídlenou,“ prohlásil tehdy na jednom ze zasedání jihočeského zastupitelstva hejtman Martin Kuba.

Tagy letiště praha prg smartwings Smartwings Group
10 komentářů