Siemens má další zakázku na dvouzdrojové vlaky. 31 jednotek s bateriemi bude jezdit v Braniborsku a Berlíně

Jednotka Mireo Plus B v barvách Niederbarnimer Eisenbahn. Foto: SiemensJednotka Mireo Plus B v barvách Niederbarnimer Eisenbahn. Foto: Siemens

Bateriové vlaky postupně nahradí v Braniborsku dieselové jednotky.

Společnost Siemens Mobility získala další zakázku na své dvouzdrojové jednotky Mireo. Pro provoz v Berlíně a Braniborsku dodá celkem 31 bateriových elektrických jednotek (BEMU) Mireo Plus B, které mají nahradit na velké části tratí dieselové vlaky.

Kupujícím je německý soukromý dopravce Niederbarnimer Eisenbahn (NEB), který již dříve získal prodloužený a rozšířený kontrakt v provozním souboru nazvaném Netz Ostbrandenburg. Kontrakt dnes oznámili výrobce i dopravce v tiskové zprávě.

Nové dvouvozové jednotky budou nasazovány na výkony, kde je část trati neelektrifikována a cestující musejí buď přestupovat z elektrického vlaku, nebo jede naopak dieselová souprava pod dráty (kompletní přehled na konci textu). Nové vlaky mají vyjet do konce roku 2024.

NEB dosud provozuje dieselové jednotky Link od Pesy. Hodnota kontraktu na celý provozní soubor je 6,7 milionu vlakokilometrů ročně. Nasazení vlaků s alternativním pohonem bylo podmínkou soutěže: baterie v jednotkách se budou dobíjet při jízdě pod trolejemi a rekuperací, mají mít dojezd 90 kilometrů. Dopravce očekává, že uspoří 4,4 milionu litrů nafty ročně. Na třech místech vzniknout také dobíjecí stanice, konkrétně půjde o města Wriezen, Templin a Beeskow.

Jednotky budou mít 128 míst k sezení, chybět nebude ani prostor pro 12 kol, vozíků nebo kočárků. Budou nízkopodlažní a plně klimatizované. Součástí kontraktu je i servis jednotek až do roku 2036.

Linky, na které budou nasazeny nové jednotky Mireo Plus B

– RB12 Berlin Ostkreuz – Oranienburg – Templin Stadt,
– RB25 Berlin Ostkreuz – Werneuchen,
– RB35 Fürstenwalde (Spree) – Bad Saarow Süd,
– RB36 Frankfurt (Oder) – Beeskow – Königs Wusterhausen,
– RB54 (Berlin Gesundbrunnen/Lichtenberg–) Löwenberg (Mark) – Rheinsberg (Mark),
– RB60 Eberswalde – Wriezen – Frankfurt (Oder),
– RB61 Schwedt (Oder) – Angermünde,
– RB62 Angermünde – Prenzlau,
– RB63 Eberswalde – Joachimsthal.

Tagy bateriové vlaky BEMU dvouzdrojové jednotky Mireo Plus B Niederbarnimer Eisenbahn siemens Siemens Mobility
60 komentářů