Severní vestibul stanice metra Holešovice se kvůli stavbě výtahu uzavře

Původní zdviž ve stanici metra Nádraží Holešovice. Autor: DPP/Petr HejnaPůvodní zdviž ve stanici metra Nádraží Holešovice. Autor: DPP/Petr Hejna

Hala vlakového nádraží bude přístupná pouze z uliční úrovně.

Dopravní podnik hl. m. Prahy (DPP) dokončuje výstavbu nového výtahu ve stanici metra Nádraží Holešovice. Stavební práce v okolí výtahové šachty a na přilehlém schodišti si přitom v příštích dnech vyžádají uzavření severního vestibulu stanice.

Vestibul bude uzavřen od soboty 3. června do neděle 11. června. Cestujícím bude pro vstup či výstup do/ze stanice k dispozici pouze jižní vestibul, který vede do Plynární ulice. Hala vlakového nádraží zůstane otevřena, bude přístupná pouze z uliční úrovně.

Stavbaři během uzavření vestibulu zasklí výtahovou šachtu, v úrovni nástupiště nainstalují kamenný obklad šachty, zábradlí, madla a upraví podhledy. Poslední etapa dokončovacích prací bude následovat od pondělí 12. června, vyžádá si už pouze s lokální zábor. DPP předpokládá dokončení výstavby a uvedení nového výtahu do provozu zhruba v polovině července.

Stanice Nádraží Holešovice byla doposud bezbariérově přístupná pouze zdvihací plošinou spojující nástupiště se severním vestibulem. Podle DPP šlo o zastaralé, pomalé a málo kapacitní zařízení s nosností maximálně 400 kilogramů. Velikost plošiny například neumožňovala přepravu kola, protože se do ní nevešlo. Plošina byla rovněž pomalá (0,15 m/s).

Nový výtah bude kapacitnější a rychlejší. Jeho nosnost bude až 1 000 kg, kapacita až pro 13 osob a rychlost 1 m/s. Při zdvihu necelých pět metrů dopraví cestující z nástupiště do vestibulu či opačným směrem za zhruba pět vteřin.

Předpokládaná cena výstavby činí necelých 19 milionů korun. Instalaci provádí společnost Brema.

Tagy bezbariérový přístup do metra dpp stanice metra Nádraží Holešovice
3 komentáře