Šest vozů, šest různých tříd. V Japonsku vyrazil nový luxusní vlak Spacia X

Nová jednotka Spacia X. Foto: Tobu RailwayNová jednotka Spacia X. Foto: Tobu Railway

Ceny jízdenek začínají v přepočtu na necelých 300 Kč.

Japonský dopravce Tobu Railway o víkendu zahájil provoz s novými jednotkami Spacia X od výrobce Hitachi Rail na trati mezi Tokiem a městem Nikko v prefektuře Točigi.

Jízda novými jednotkami může připomenout prvotní plány Radima Jančury na železnici. Když oznámil plány na jednotky HighJet, mluvil tehdy o šesti různých cestovních třídách. Zatímco v případě majitele RegioJetu zůstalo tehdy u úvah, japonský dopravce skutečně vyjel s vlakem s šesti různými třídami.

Šestivozové jednotky mají v každém voze jiné uspořádání, celkem pojmou jen 212 cestujících. Dopravce současně zdůraznil, že nové jednotky jsou oproti původní generaci Spacia o 40 % úspornější.

Nejluxusnější je takzvaný Cockpit suite který pojme sedm cestujících. Má připomínat cestování soukromým letadlem. Cockpit lounge v dalším voze pak vychází z konceptu japonského hotelu Nikko Kanaya. Součástí je kavárna a pohodlné pohovky.

V dalších vozech už nejsou rozdíly mezi třídami tak zásadní, liší se hlavně počty sedaček a jejich uspořádáním. Rozdíly jsou i v pohodlí sedaček, některé mají elektrické polohování. V jednom voze jsou také soukromá kupé s pohovkou a rozkládacími stoly.

K zahájení provozu došlo 15. července, dopravce kvůli novým jednotkám opravil i některá nádraží. V provozu jsou zatím dvě, další dvě mají být nasazeny v příštích dnech.

Ceny jízdenek začínají v přepočtu na zhruba 290 korunách za necelé dvě hodiny jízdy, nejdražší stojí přes tři tisíce korun.

Nová jednotka Spacia X. Foto: Tobu RailwayNová jednotka Spacia X. Foto: Tobu RailwayNová jednotka Spacia X. Foto: Tobu RailwayNová jednotka Spacia X. Foto: Tobu RailwayNová jednotka Spacia X. Foto: Tobu RailwayNová jednotka Spacia X. Foto: Tobu RailwayNová jednotka Spacia X. Foto: Tobu Railway

Tagy Hitachi Rail Japonsko Spacia X Tobu Railway
43 komentářů