Ryanair zpomalil růst, čekají ho další stávky. Lufthansu ani loni neporazil

Odstavená letadla Ryanairu v zimě. Ilustrační foto: Dublinairport.comOdstavená letadla Ryanairu v zimě. Ilustrační foto: Dublinairport.com

Letecká skupina Lufthansa zůstala i loni největším evropskou aerolinkou. I když dosud nezveřejnila své výsledky, je už jasné, že největší

Letecká skupina Lufthansa zůstala i loni největším evropskou aerolinkou. I když dosud nezveřejnila své výsledky, je už jasné, že největší rival ji loni opět neporazil.

Podle dnes zveřejněných statistik Ryanair přepravil loni 139,2 milionů cestujících, což je nárůst o osm procent. Tempo, jakým přibývají pasažéři na palubách letadel, ale zvolňuje a loni byl procentní růst nejnižší za poslední tři roky O rok dříve byl růst deset procent, v roce 2016 17 %. Tehdy Ryanair poprvé a naposledy Lufthansu překonal.

Lufthansa zveřejní počty cestujících 10. ledna, z údajů za prvních jedenáct měsíců je ale jasné, že Ryanair loni opět porazila. Od ledna do listopadu přepravila 132,4 milionů cestujících, i při nulovém růstu v prosinci by přepravila za celý rok nejméně 141 milionů zákazníků.

Zpomalení růstu Ryanairu není překvapením, aerolinka během roku bojovala s řadou problémů, nejvíce pak opakovanými stávkami zaměstnanců. Stávky nekončí ani letos, na druhý lednový týden ohlásily protesty španělští zaměstnanci.

Už během roku Ryanair varoval před snížením zisků, aerolinka zůstává ale stále jedním z nejlépe vydělávajících leteckých dopravců na světě.

Tagy Ryanair
4 komentáře