ŘSD na D1 chystá novou odpočívku Vyškov za půl miliardy korun

Dnešní podoba odpočívky Vyškov vlevo. Pramen: ŘSDDnešní podoba odpočívky Vyškov vlevo. Pramen: ŘSD

Ještě o rok dříve by mělo dojít k rozšíření současné odpočívky Vyškov na levé straně dálnice.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) hodlá v příštích letech významně vylepšit zázemí pro motoristy využívající dálnici D1 u Vyškova. Nedaleko křižovatky s D46 zde na pravé straně D1 (směr Ostrava) vznikne nová velká odpočívka. ŘSD ji aktuálně poslalo k posouzení do procesu EIA. Spolu se stavbou silničáři také výrazně rozšíří stávající odpočívku na druhé straně dálnice. Předpokládané náklady činí téměř půl miliardy korun.

Na nové odpočívce vpravo má mimo jiné vzniknout 61 míst pro osobní automobily a 80 míst pro kamiony. Součástí odpočívky bude i restaurace a čerpací stanice. Podle předložené dokumentace EIA by se mělo stavět v letech 2025 a 2026.

Ještě o rok dříve (2024 a 2025) by mělo dojít k rozšíření současné odpočívky Vyškov na levé straně dálnice. Zdejší kapacita by se měla zvýšit na 64 míst pro osobní automobily (o 37 více než dnes) a 76 stání pro nákladní automobily (nárůst o 64 míst). Rozšíření už procesem posouzení vlivu na okolí prošlo, skončilo v takzvaném zjišťovacím řízení s tím, že negativní vliv nebude zásadní.

Na českých dálnicích je zhruba 140 odpočívek, které nabízejí zhruba 2 800 míst pro nákladní vozy. Dalších zhruba 1 500 stání chybí. ŘSD přitom od roku 2019 zavedlo nový standard, který dělí odpočívky na velké, střední a malé.

Velké mají disponovat čerpací stanicí a restaurací, místy pro posezení a dětským hřištěm. Osobním autům nabídnou nejméně 50 míst, autobusům osm a kamionům nejméně 70 stání. Střední odpočívka bude mít pumpu nebo stravovací zařízení, míst bude nejméně 30/4/15. Malá odpočívka bude mít WC, místo pro posezení, nabídka parkovacích míst bude 25/4/0.

Tagy D1 odpočívka Vyškov ŘSD
27 komentářů