ŘSD chystá na D8 odpočívku Dušníky až pro 240 vozidel

Odpočívka Siřejovice na D8 po rozšíření. Foto: ŘSDOdpočívka Siřejovice na D8 po rozšíření. Foto: ŘSD

Na dálnici D8 se dnes nachází osm odpočívek, čtyři v každém směru.

Dálnice D8 by měla být za několik let o jednu odpočívku bohatší. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chystá na obou stranách dálnice odpočívku v lokalitě Dušníky na 33. kilometru. Aktuálně projekt poslalo k posouzení vlivů na okolí, stavět by se mělo v letech 2028 a 2029.

„Záměr reaguje na potřebu parkovacích stání pro těžká nákladní vozidla (TNV) s ohledem na současné rozmístění odpočívek,“ stojí v předložené dokumentaci. Nová odpočívka Dušníky se vklíní mezi současné odpočívky Klíčany (vzdálenost 29 km) a Siřejovice (12 km).

Na každé straně vznikne 39 parkovacích stání pro osobní automobily, čtyři stání pro osobní automobily osob ZTP, pět stání pro autobusy, osm pro karavany a 62 stání pro nákladní automobily. K tomu se počítá se zálivem pro nadrozměrná vozidla a kontrolním stanovištěm policie.

„Krom nových parkovacích míst se zázemím pro řidiče zde bude vybudováno také bistro a další vybavení,“ uvádí ŘSD. Počítá se mimo jiné s toaletami, stoly a lavičkami, dětským hřištěm a venkovní posilovnou.

Celkový trvalý zábor zemědělské půdy má být 5,85 hektaru. Na dálnici D8 se nachází osm odpočívek, čtyři v každém směru.

Česká dálniční síť dlouhodobě vykazuje nedostatek parkovacích míst, především pro kamiony. Na dálnicích je dnes zhruba 140 odpočívek, které nabízejí 2 800 parkovacích míst pro nákladní vozy. Dalších téměř 1 500 stání podle ministerstva dopravy chybí.

Tagy D8 odpočívka Dušníky ŘSD
18 komentářů