Odpočívka Dušníky na D8 může ovlivnit okolí, obec je proti stavbě

Odpočívka Siřejovice na D8 po rozšíření. Foto: ŘSDOdpočívka Siřejovice na D8 po rozšíření. Foto: ŘSD

Záměr je podle obce v rozporu s údaji ve vyhledávací studii rozmístění odpočívek na stávajících dálnicích.

Odpočívka Dušníky, kterou na 33. kilometru dálnice D8 chystá Ředitelství sinic a dálnic (ŘSD), může mít významný vliv na životní prostředí a je třeba ji podrobně prozkoumat v takzvaném velkém procesu EIA. Tak zní rozhodnutí Krajského úřadu Ústeckého kraje.

Zatímco Ústecký kraj ani podrobné posouzení záměru nepožadoval, obec Dušníky žádá rovnou o zrušení plánů na stavbu odpočívky ve svém katastru. Záměr je podle ní v rozporu s údaji ve vyhledávací studii rozmístění odpočívek na stávajících dálnicích. Důvodů pro upuštění od stavby našla obec celou řadu, například údajnou nevhodnost napojení na inženýrské sítě nebo hluk. Námitky jsou shrnuty v rozhodnutí krajského úřadu.

Podle ŘSD záměr „reaguje na potřebu parkovacích stání pro těžká nákladní vozidla s ohledem na současné rozmístění odpočívek“. Nová oboustranná odpočívka Dušníky se vklíní mezi současné odpočívky Klíčany (vzdálenost 29 km) a Siřejovice (12 km). Stavět by se měla dle plánů silničářů v letech 2028 a 2029.

Na každé straně má vzniknout 39 parkovacích stání pro osobní automobily, čtyři stání pro osobní automobily osob ZTP, pět stání pro autobusy, osm pro karavany a 62 stání pro nákladní automobily. K tomu se počítá se zálivem pro nadrozměrná vozidla a kontrolním stanovištěm policie.

Krom nových parkovacích míst má být vybudováno také bistro, toalety, stoly a lavičkami, dětské hřiště a venkovní posilovna.

Česká dálniční síť dlouhodobě vykazuje nedostatek parkovacích míst, především pro kamiony. Na dálnicích je dnes zhruba 140 odpočívek, které nabízejí 2 800 parkovacích míst pro nákladní vozy. Dalších téměř 1 500 stání podle ministerstva dopravy chybějí.

Na dálnici D8 se nachází osm odpočívek, čtyři v každém směru.

Tagy D8 odpočívka Dušníky ŘSD
124 komentářů