Řidičské průkazy propadlé během nákazy platí dalších sedm měsíců

Řidičský průkaz, vzor. Parmen: MDČRŘidičský průkaz, vzor. Parmen: MDČR

Řidičské průkazy, kterým skončila platnost mezi letošním 1. únorem a 31. srpnem, zůstávají v platnosti dalších sedm měsíců od původního

Řidičské průkazy, kterým skončila platnost mezi letošním 1. únorem a 31. srpnem, zůstávají v platnosti dalších sedm měsíců od původního data vypršení. Oznámilo to ministerstvo dopravy (MD) s tím, že tak rozhodla Evropská unie. Ministerstvo nicméně doporučuje výměnu neodkládat, varuje před hrozícím zahlcením úřadů na přelomu letošního a příštího roku. Stejně tak by podle MD lidé neměli otálet s technickou prohlídkou.

Toleranční období šest až sedm měsíců (dle typu) se vztahuje vedle řidičských průkazů i na platnost pravidelného školení, profesní způsobilosti, kontrolu tachografů či technické kontroly.

„Pro občana to znamená, že na vyjmenované doklady, kterým uplynula platnost, se bude hledět jako na platné, zejména se jedná o řidičské průkazy a průkazy profesní způsobilosti řidičů,“ uvedlo ministerstvo. Pokud například platnost řidičského průkazu vypršela 30. března, je novým nařízením automaticky prodloužena do 30. října.

Uvedené prodloužení lhůt se nevztahuje na planost karet řidiče do digitálního tachografu, jejichž platnost je nastavena v čipu každé karty. Ty s prošlou platností nemají funkční čip, na který se nahrávají data o činnosti řidičů.

Provádění technických prohlídek, respektive lhůta pro technické prohlídky a platnosti osvědčení o technické způsobilosti vozidla, s datem uplynutí termínu platnosti mezi 1. únorem 2020 a 31. srpnem 2020 je rovněž prodloužena o sedm měsíců.

Tagy Koronavirus Ministerstvo dopravy řidičské průkazy STK
6 komentářů