Rekordní zakázka na Mireo. Siemens dodá 75 jednotek pro Lipsko a okolí

Jednotka Mireo pro Lipsko a okolí, vizualizace. Pramen: Siemens MobilityJednotka Mireo pro Lipsko a okolí, vizualizace. Pramen: Siemens Mobility

Nové vlaky si objednali dopravci Die Länderbahn a DB Regio, jejich nasazení se předpokládá v prosinci 2026.

Společnost Siemens Mobility získala dosud největší zakázku na své jednotky Mireo. Pro provoz v Lipsku a okolí dodá 75 jednotek v hodnotě přibližně 500 milionů eur (cca 12,2 mld. Kč). Vozidla budou využita v síti Liniennetz der S-Bahn Mitteldeutschland (projekt MDSB 2025+), jejich nasazení se předpokládá v prosinci 2026.

Celkem 41 třívozových jednotek Mireo si objednal dopravce Die Länderbahn, 18 čtyřvozových jednotek Mireo a 16 dvouvozových bateriových jednotek Mireo Plus B kupuje společnost DB Regio. Dopravu v síti MDSB 2025+ objednává sdružení Zweckverband für den Nahverkehrsraum Leipzig (ZVNL) ve spolupráci s dalšími dopravními svazy a příslušnými ministerstvy sousedních spolkových zemí Sasko-Anhaltsko a Durynsko.

„ZVNL a jeho partneři ve středoněmecké síti S-Bahn mají od využívání těchto moderních, ekologických vozidel velká očekávání. Doufáme, že nová vozidla budou veřejností pozitivně přijata, což se projeví v rostoucím počtu cestujících,“ uvedl předseda ZVNL Kai Emanuel.

„Dopravní uzel Lipsko je jedním z nejdůležitějších ve středoněmecké metropolitní oblasti. Díky vozidlům Mireo umožníme dosáhnout větší flexibility veřejné dopravy ve středním Německu, vyšší přepravní kapacity vlaků a většího komfortu pro cestující,“ doplnil manažer Siemensu Gerhard Greiter.

Vlaky ujedou v síti MDSB celkem 10,6 milionu vlakových kilometrů ročně, nasazeny budou na následujících tratích:

4vozová elektrická jednotka Mireo:
S 4: Torgau – Eilenburg – Taucha – Leipzig Hbf. – Oschatz – Riesa
S 6: Leipzig-Stötteritz – Leipzig Hbf. – Leipzig-Messe – Naumburg
S 10: Schkeuditz – Leipzig Hbf.

3vozová elektrická jednotka Mireo:
S 3: Geithain – Borna – Leipzig Hbf. – Schkeuditz – Halle (S.) – Halle-Nietleben
S 5: Halle-Trotha – Halle (S.) – Flughafen Leipzig/Halle – Leipzig Hbf. – Altenburg – Gößnitz – Glauchau/Werdau – Zwickau
S 5x: Halle-Trotha – Halle (S.) – Flughafen Leipzig/Halle – Leipzig Hbf. – Altenburg – Werdau – Zwickau/Plauen

2vozová dvouzdrojová jednotka trolej/akumulátor Mireo Plus B:
S1: Leipzig Miltitzer Allee – Leipzig Hbf. – Leipzig Stötteritz – Borsdorf – Grimma – Döbeln

Tagy Lipsko Siemens Mireo Siemens Mobility
13 komentářů