RegioJet získal v Rakousku „licenci“, chystá nové linky

Bombardier Traxx MS2 v barvách RegioJetu ve Vídni. Foto: RegioJetBombardier Traxx MS2 v barvách RegioJetu ve Vídni. Foto: RegioJet

Spolupráce s Westbahn skončí 31. března.

RegioJet se stal dalším českým železničním dopravcem, který může v Rakousku provozovat železniční dopravu se svým personálem. Od 3. března má jeho dceřiná firma RegioJet AT GmbH osvědčení k provozu, kterému se zjednodušeně říká licence.

Umožní nám to další expanzi v Rakousku v mezinárodní i vnitrostátní dopravě,“ řekl majitel RegioJetu Radim Jančura. Až dosud si musel RegioJet pro své vlaky na rakouském území najímat rakouský personál od dopravce Westbahn. V praxi docházelo ke střídání u vlaků Praha – Vídeň v Břeclavi. Spolupráce s Westbahn skončí na konci měsíce. RegioJet má v Rakousku nově vlastní strojvedoucí a vlakvedoucí.

Vlastní licence má umožnit další expanzi firmy v Rakousku. Už na konci roku se mají v Rakousku rozjet lyžařské vlaky z Varšavy do Innsbrucku a dalších lyžařských středisek, zatím dvakrát týdně. V Břeclavi se k nočnímu vlaku připojí vozy z Prahy.

Podle Jančury je v plánu i další spojení, dopravce láká zejména trasa Budapešť – Mnichov i další linky. Konkrétnější zatím být nechtěl.

Rakousko je čtvrtou zemí pro RegioJet, kde může jezdit na vlastní licenci. Kromě Česka má platná povolení pro Slovensko a Polsko.  Z českých dopravců má v Rakousku licenci ještě ČD Cargo, RM Lines a DB Cargo Czechia.

(v textu jsme původně mylně uvedli, že RegioJet je teprve druhým dopravcem z Česka s rakouskou licencí, za chybu se omlouváme)

Tagy Rakousko RegioJet
49 komentářů