RegioJet z Vídně na Ukrajinu a více pendolin do Košic. Správa železnic odhalila návrh jízdního řádu

Praha hlavní nádraží. Foto: Jan SůraPraha hlavní nádraží. Foto: Jan Sůra

Správa železnic zveřejnila na svých stránkách návrh na nový jízdní řád, který začne platit 13. prosince. Zatím jde pouze o

Správa železnic zveřejnila na svých stránkách návrh na nový jízdní řád, který začne platit 13. prosince. Zatím jde pouze o návrh, definitivní podoba bude jasná až na podzim. I tak ale naznačuje, jaké plány mají dopravci i objednatelé.

Nový jízdní řád přináší další expanzi zejména u komerčních spojů. České dráhy posílí provoz druhého pendolina do Košic: dosud jezdí jen v pátek. Nově má jezdit každý den kromě soboty.

Už dříve avizoval start spojení do Polska RegioJet. V jeho případě není v jízdním řádu přesně uvedeno, že skutečně do Polska pojede, lze tak ale odvozovat podle toho, že má poprvé vedený spoj z Prahy do Bohumína s odjezdem v 19:50 z Prahy. V Bohumíně se má spojit s vlakem z Vídně (v návrhu je zatím oficiálně jen Břeclav – Bohumín). RegioJet už dříve oznámil plán dojet z Prahy přímo na polsko-ukrajinské hranice, teď chce přidat i noční spojení z Vídně. „Jako největší soukromý železniční dopravce ve Střední Evropě se chystáme expandovat na další klíčové mezinárodní trasy,“ potvrdil mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj. RegioJet už oznámil svůj plán Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře, kde uvádí spojení Vídeň – Varšava.

Na ukrajinské hranice bude mířit i více vlaků Českých drah: dojde k protažení expresu Cracovia. V jízdním řádu jsou opět přímé vlaky RegioJetu z Prahy do Budapešti, ty mají začít jezdit už letos v červenci.

Leo Express v jízdním řádu opět uvádí plán na vlaky do Bratislavy, ty ale měly jezdit už letos. Přidává také více spojení mezi Prahou a Vratislaví.

Podstatně lepšího spojení než dosud se dočkají cestující mezi Libercem a Drážďany. V pracovní dny jsou v letošním jízdním řádu jen dva páry spojů, nově pojede pět denně každým směrem.

Jednou z velkých novinek budou spěšné vlaky mezi Plzní a Karlovými Vary. Ty mají vyjet v červnu příštího roku, budou jezdit zhruba ve dvouhodinovém taktu. Kraje na ně nasadí nové elektrické jednotky RegioPanter.

Drobné změny jsou u dálkových vlaků objednávaných ministerstvem. Nově začne jezdit Západní Express z Plzně do Prahy už ve 4.57, půjde o spoj, který zastaví i v Rokycanech a Hořovicích.  V případě rychlíků dochází ke změnám i u spojení z Brna do Českých Budějovic a Plzně, nově rychlíky nebudou stavět v Kostelci u Jihlavy.

Návrh počítá i s dalším velkým omezením na jedné z lokálek, o jejímž konci se mluví už desítky let. Mezi Bakovem nad Jizerou a Dolním Bousovem mají nově jezdit vlaky jen čtyřikrát za celý víkend a jen od konce března do konce října.

Tagy České dráhy GVD 2020/2021 návrh jízdního řádu 2020/2021 RegioJet Správa železnic Top
149 komentářů