Rakouské dráhy na osm měsíců zavřou Taurský tunel

Taurský tunel. Foto: ÖBBTaurský tunel. Foto: ÖBB

Modernizací projdou i navazující úseky.

Po letos měsíc trvající výluce čeká jednu z hlavních železničních tras přes Alpy přerušení provozu na podstatně delší dobu. Rakouské spolkové dráhy ÖBB definitivně potvrdily, že od 18. listopadu 2024 do 13. června 2025 neprojede Taurským tunelem žádný vlak.

Správce infrastruktury se rozhodl informovat veřejnost a obce podél trati s více než ročním předstihem. V minulém týdnu uspořádal i velké setkání, během kterého představil obcím či turistickým sdružením podobu náhradní dopravy během výluky.

Tunel je starý 113 let, během osmi měsíců projde více než osm kilometrů dlouhá stavba kompletní modernizací a opravou. Úpravy mají navýšit jeho kapacitu pro další rozšíření dálkové dopravy na Taurské dráze mezi Salcburkem a Villachem.

V dálkové dopravě bude zavedena náhradní autobusová doprava mezi stanicemi Bischofshofen a Spittal-Millstättersee. Až do března budou vlaky jezdit až do stanice Böckstein u severního portálu tunelu, poté neprojedou vlaky ani v úseku Schwarzach St. Veit a Böckstein. Během uzavírky tunelu budou probíhat i další práce na opravách a modernizaci trati. Nákladní vlaky budou vedeny odklonem přes Selzthal.

Taurský tunel vede pod hřebenem Vysokých Taur mezi obcemi Böckstein a Mallnitz. Měří 8,371 kilometru, vrchol je ve výšce 1 226 m nad mořem.

Tagy ÖBB ÖBB-Infrastruktur Taurský tunel
49 komentářů