Prymula kritizoval rušení spojů ve veřejné dopravě. Ministerstvo dopravy samo omezuje rychlíky

Dezinfekce vlaku Českých drah. Foto: České dráhyDezinfekce vlaku Českých drah. Foto: České dráhy

Velká vlna škrtů spojů ve veřejné dopravě začíná zítra, České dráhy a RegioJet omezují rychlíky.

Ministr zdravotnictví se postavil proti plánu dopravních podniků a dopravců v zemi omezit nabídku spojů kvůli snížené poptávce po cestování. Kritika přichází v době, kdy ministerstvo dopravy samo omezuje spoje v dálkové železniční dopravě.

Řada dopravních podniků se snaží omezit spoje. Což je přesně obráceně, než my potřebujeme. Potřebujeme ve špičkách spoje naopak posílit, aby došlo k rozvrstvení lidí,“ řekl Prymula v rozhovoru pro deník Právo.

K omezení spojů přistoupili za poslední týden prakticky všichni dopravci, velká vlna škrtů pak začíná zítra. Důvodem je nízká poptávka po cestování. Dopravcům ani objednatelům, tedy většinou městům a krajům, navíc nikdo nekompenzuje ztráty z provozu velmi prázdných dopravních prostředků.

Ke škrtům v jízdních řádech od pondělí ale přistupuje i ministerstvo dopravy. Od pondělí sníží objednávku rychlíků Českých drah a RegioJetu. Důvodem je velmi slabé vytížení vlaků.

Deník Zdopravy.cz oslovil obě ministerstva s žádostí o vyjádření k naprosto rozdílnému přístupu k omezování dopravy, jejich stanoviska poté doplníme.

Tagy omezení dopravy kvůli koronaviru
104 komentářů