Jako na jaře. Po MHD začínají kvůli pandemii velké škrty i na železnici

Railjet. Foto: České dráhyRailjet. Foto: České dráhy

Dopravci reagují na velký pokles poptávky, omezení potrvají zatím nejméně tři týdny.

České dráhy a RegioJet od pondělí omezí část dálkových spojů, které u nich objednává ministerstvo dopravy. Po prvních škrtech v MHD a komerčních linkách dochází k omezení dopravy i u dálkových linek v závazku veřejné služby. Přechod na prázdninový provoz v autobusové a železniční dopravě postupně oznamují také kraje.

Opatření souvisí s nástupem pandemie koronaviru a uzavření škol. České dráhy dnes oznámily, že po dohodě s ministerstvem dopravy upraví nabídku dálkových vlaků mimo dopravní špičku a v okrajových časech. „V koordinaci s ministerstvem dopravy, které tyto spoje objednává, bude od 19. října do odvolání mírně omezen provoz na linkách z Prahy do Hradce Králové, Brna, Českých Budějovic a Děčína, dále v úsecích Kolín – Ústí nad Labem, České Budějovice – Jihlava – Brno a Ostrava – Čadca,“ řekla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Podle ní bude i přes omezení na všech linkách zajištěna dostatečná nabídka vlaků. Jízdní řády České dráhy průběžně aktualizují v elektronických vyhledávačích, přehled omezení je zde.

Dopravce nadále prosí cestující, aby k nákupu jízdenek využívali online prodejní kanály nebo na pokladně platili kartou. České dráhy už dříve omezily provoz některých komerčních linek, zejména pendolin.

Ke škrtům přistupuje také RegioJet na lince R8 Brno – Bohumín objednávané ministerstvem dopravy. Dopravce už dříve omezil komerční spoje. Omezení je zatím od 19. října do 7. listopadu. Ve směru z Bohumína jde o spoje 1106, 1110, 1114, 1120, 1130, ve směru z Brna 1109, 1113, 1117, 1127, 1131. Mluvčí firmy Aleš Ondrůj současně upozornil, že do 22. října běží výluka v úseku Brno – Přerov a vlaky až do Kojetína budou nahrazeny autobusy.

Arriva vlaky zatím spojení neomezuje, většina rychlíků provozovaných tímto dopravcem nejezdí v tak častém taktu jako u ČD nebo RegioJetu. „V tuto chvíli nic neomezujeme, záleží na dalším vývoji. Situaci sledujeme,“ řekl mluvčí Arrivy Jan Holub.

Tagy Arriva vlaky České dráhy linky dálkové dopravy omezení dopravy kvůli koronaviru RegioJet
92 komentářů