První ztráta za 33 let existence. Na Emirates i přes otevřenou Dubaj tvrdě dopadla pandemie

Odstavená letadla v Dubaji. Foto: EmiratesOdstavená letadla v Dubaji. Foto: Emirates

Firmě musela loni pomáhat vláda Spojených arabských emirátů, firma propustila třetinu lidí.

Letecká společnost Emirates se loni poprvé za 33 let od založení dostala do ztráty. Za celý finanční rok od dubna loňského roku do března letošního roku prodělala celkem 20,3 miliard dirhamů (v přepočtu 115 miliard korun), když ještě o rok dříve vydělala 1,1 miliardy dirhamů. Tržby firmy poklesly o 66 % na 31 miliard dirhamů.

Vyplývá to z dnes zveřejněné výroční zprávy firmy. Důvodem je slabá poptávka po létání. Tu Emirates pociťují mimořádně, protože se orientují hlavně na dálkové lety, které byly úbytkem cestujících postiženy nejvíce. Dopravci nepomohlo ani to, že Dubaj patřila mezi destinace, kde byl během pandemie cestovní ruch omezen v porovnání s jinými zeměmi relativně málo.

Pandemie covid-19 má nadále obrovský dopad na lidské životy, komunity, ekonomiky a letecký i cestovní průmysl. V roce 2020–2021 byly společnosti Emirates a dnata silně zasaženy propadem v poptávce po mezinárodních letech, jelikož celá řada zemí uzavřela své hranice a zavedla přísná cestovní omezení,“ řekl šejk Ahmed bin Saeed Al Maktoum, předseda a výkonný ředitel Emirates Airline a Emirates Group.

Dopravci tak musela pomáhat loni vláda, která do Emirates napumpovala 11,3 miliardy dirhamů. Celá skupina, do které patří například i handlingová firma dnata, propustila 31 % zaměstnanců, tedy více než třicet tisíc.

Emirates patřily k dopravcům, kteří provoz obnovili relativně rychle po vypuknutí pandemie i za cenu, že létají velmi prázdné. „Nikdo neví, kdy pandemie skončí, ale víme, že oživení bude nerovnoměrné. Ekonomiky a společnosti, které se v době příchodu pandemie nacházely v silné pozici, budou mít také lepší předpoklady pro návrat,“ dodal šejk Ahmed.

Emirates za poslední rok vyřadily celkem 14 letadel: 9 Boeingů 777-300ER a 5 Airbusů A380. Tři A380 ale současně převzal od Airbusu jako nové. Aktuálně mají Emirates ve flotile 259 letadel s průměrným stářím 7,3 roku.

Tagy emirates
1 komentář