Kolaps v Dubaji. Emirates ruší kvůli zahlcení hal až do pondělí řadu letů, mezi škrty je i Praha

Kolaps na terminálech na dubajském letišti. Zdroj: X.com/ryan bridcuttKolaps na terminálech na dubajském letišti. Zdroj: X.com/ryan bridcutt

Aerolinka kvůli přeplněným terminálům a nedostatku personálu omezila vydávání nových rezervací.

Dubajské letiště, které je klíčovým přestupním hubem pro společnost Emirates, se dál potýká s důsledky silných dešťů. Ty město zasáhly v uplynulých dnech.

I v pátek Emirates zrušily kvůli povětrnostním podmínkám několik letů včetně pražské linky EK139/140. Zároveň společnost uvalila embargo na přijímání všech cestujících, kteří tranzitují přes Dubaj a jejichž lety přilétají do sobotních 4:00 místního času.

Vyplývá to z oznámení zaslaných cestujícím a informací na sociálních sítích.

Zároveň aerolinka Emirates „z provozních důvodů“ omezila prodej a vydávání nových rezervací pro cesty z Dubaje až do nedělní půlnoci.

„Omezení se netýká stávajících letenek a zákazníci mohou pokračovat v přebookování a změně trasy,“ oznámila společnost.

Nakolik se omezení týkají i dalších aerolinek, zatím není jasné, například čtvrteční noční let nízkonákladové společnosti FlyDubai z Prahy byl přesunut na pátečních 12:50 a je odbavován bez komplikací.

Kolaps na terminálech na dubajském letišti. Zdroj: X.com/ryan bridcuttKolaps na terminálech na dubajském letišti. Zdroj: X.com/Usman KhanKolaps na terminálech na dubajském letišti. Zdroj: X.com/Usman Khan

Podle informací Zdopravy.cz aerolinky omezily přestupní lety kvůli kolapsu na terminálech. Ty jsou přeplněny cestujícími, kteří v Dubaji uvázli. Velké komplikace jsou i se zavazadly, řada cestujících nedostala své kufry, některé lety je totiž raději ani nenakládají.

Problém dostat se do terminálů má kvůli povodním i personál letiště. V Dubaji, která je s necelými čtyřmi miliony obyvatel nejlidnatějším městem Spojených arabských emirátů, totiž stále zůstávají uzavřené některé silnice.

Emirates musí kvůli záplavám v Dubaji výrazně omezit provoz. Přepraví jen tranzitní cestující

Provoz na terminálech 1 a 3 obnovilo dubajské mezinárodní letiště ve čtvrtek. Během předchozích dvou dnů bylo kvůli silnému dešti a zaplaveným ranvejím zrušeno na 1 240 letů a čtyři desítky byly odkloněny jinam.

Nebývalé deště v této pouštní zemi přičítají meteorologové klimatickým změnám, letištní odvodňovací systém ani tamní komunikace na ně nejsou uzpůsobeny.

Tagy dubaj emirates flydubai omezení linky Praha - Dubaj Praha - Dubaj
22 komentářů