dkv-spojujeme

Průlom: SŽDC otevře data o tratích, můžou vzniknout „navigace“ pro strojvedoucí

Stanoviště strojvedoucího v jednotce 845.2. Foto: ArrivaStanoviště strojvedoucího v jednotce 845.2. Foto: Arriva

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) začne dopravcům poskytovat informace v takzvaných tabulkách traťových poměrů (TTP) v otevřených datech. Dopravci tak

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) začne dopravcům poskytovat informace v takzvaných tabulkách traťových poměrů (TTP) v otevřených datech. Dopravci tak budou mít nově možnost s daty lépe pracovat a vyvinout si například vlastní aplikace pro strojvedoucí, které je budou lépe informovat o trvalých změnách rychlostí na trati.

Až dosud tato data zveřejňuje SŽDC na portálu Provozování dráhy formou souboru .pdf. Ten ale není strojově čitelný a neumožňuje jednoduché přehrání do aplikace. „V rámci elektronických TTP pracujeme na úpravě programu, který umožní export v xml formátu. Bude tedy možnost pomocí případných aplikací tato data využívat,“ uvedla mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová.

O potřebě dat ve strojovém formátu se začalo intenzivně mluvit po nehodě nákladního vlaku u Mariánských Lázní, kde došlo ke změně pomalé jízdy, na kterou jsou strojvedoucí upozorněni rozkazem, na trvalé omezení rychlosti. O něm se strojvedoucí dozví až z trati podle návěstí.

Papírové sešitové jízdní řády a tabulky traťových poměrů jsou reliktem minulého století, jenž se teď přesunul na displej tabletu. Jsou jako autonavigace, která pouze zobrazuje naskenovaný autoatlas, ale nevyhledává trasu ani neukazuje polohu. V autech dnes máme Waze, na železnici bychom potřebovali aplikaci, která kombinuje vše relevantní (SJŘ, TTP, rozkazy) a aktivně upozorňuje na blížící se rizika. Tedy přesně to, co člověku často chybí: komplexní přehled o aktuální situaci,“ napsal Juraj Kováč zabývající se IT ve veřejné dopravě v komentáři pro deník Zdopravy.cz.

SŽDC odmítá, že by šlo o změnu vyvolanou právě nehodou z předminulého týdne. „Příprava běží déle, ke změně je připravena směrnice,“ dodala Pistoriusová.

Dopravci takovou možnost vítají. „Pokud bude SŽDC poskytovat dopravcům TTP ve strojově čitelném kódu, tak této skutečnosti určitě využijeme a budeme se zabývat možností, jak tato data co nejlépe zpracovat a poskytnout strojvedoucím pro jejich bezpečnější a snazší výkon funkce, ať už budeme pro zjednodušení nyní hovořit o nějaké formě aplikace nebo například navigace,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Na Slovensku jsou tabulky traťových poměrů volně dostupné všem, SŽDC o tom zatím neuvažuje.

Tagy Správa železniční dopravní cesty Tabulky traťových poměrů Top
190 komentářů