Zapomeňte na Správu železniční dopravní cesty, je tu Správa železnic

Nová drezína MUV 75 z dílny CZ Loko v barvách SŽDC. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNová drezína MUV 75 z dílny CZ Loko v barvách SŽDC. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Státní organizace Správa železniční dopravní cesta má od 1. ledna nový název. Novela zákona o drahách, definitivně schválená před Vánoci,

Státní organizace Správa železniční dopravní cesta má od 1. ledna nový název. Novela zákona o drahách, definitivně schválená před Vánoci, jí přiřkla nový zkrácený název Správa železnic. Z neoficiální a novináři často používané zkratky se tak stalo oficiální jméno organizace. Potvrdila to mluvčí Nela Friebová, personální oddělení už to oficiálně oznámilo i zaměstnancům.

Téma přejmenování otevřel loni na jaře poslanec ANO 2011 Martin Kolovratník, oficiálně pak změnu předložil jeho stranický kolega Milan Feranec a podpořil ji i ministr dopravy Vladimír Kremlík. Schválena byla v poslanecké sněmovně bez potíží letos v září.

„Název je hodně krkolomný. Už se přežil. Když vznikla SŽDC v roce 2002, měli jen 170 zaměstnanců. Dnes je SŽDC daleko dál, má 17 tisíc zaměstnanců. Je při vší úctě k Českým drahám nejdůležitější organizací na železnici. Přejmenování má určitou symboliku,“ řekl tehdy Feranec.

Nové uniformy SŽDC. Pramen: SŽDC

Nové uniformy SŽDC. Pramen: SŽDC

Řada lidí starý název navíc komolila, nejčastěji na Správu železniční a dopravní cesty. O přejmenování SŽDC se v minulosti uvažovalo několikrát, v minulosti za vedení Pavla Habarty se objevil například návrh Česká železnice.

Změna nicméně přišla krátce poté, co SŽDC představila svůj nový vizuální styl včetně loga a uniforem. „V souvislosti se změnou názvu organizace je nutné provést některé nezbytné úkony ve vztahu k vnějším subjektům. Například oznámení změny názvu finančnímu úřadu je nutné provést do pěti pracovních dnů od účinnosti novely zákona, k zápisu do obchodního rejstříku pak dojde do 15 pracovních dnů od účinnosti novely zákona. K dalším změnám souvisejícím s novým názvem – vizuální komunikace, doména, a podobně, dojde v průběhu letošního roku,“ doplnila Friebová. SŽDC předpokládá, že jí změna názvu vyjde na pět až šest milionů korun.

„Ostatní náležitosti zaměstnavatele se nemění. Všechny dosud platné pracovněprávní dokumenty, které byly uzavřeny a vydány před 1. 1. 2020 zůstávají nadále v platnosti,“ sdělilo ke změně názvu zaměstnancům personální oddělení.

SŽDC vznikla k 1. lednu 2003 transformací původní státní organizace České dráhy. Druhým nástupnickým subjektem je akciová společnost České dráhy.

Tagy přejmenování Správa železnic Správa železniční dopravní cesty Top zákon o drahách
134 komentářů