Proměna semilského nádraží pokročila, od pondělí budou v provozu obě nástupiště

Modernizace železniční stanice Semily. Foto: Lena MlejnkováModernizace železniční stanice Semily. Foto: Lena Mlejnková

Hotovo bude do konce října.

Správa železnic a společnost Swietelsky Rail pokročily s proměnou železniční stanice Semily. Od ​pondělí 2. října budou cestující využívat dvě nová nástupiště.

Informovala o tom na svém facebookovém profilu starostka Semil Lena Mlejnková. „Všechny rychlíky budou stavět na koleji u nádražní budovy. Osobní vlaky ve směru na Turnov budou stavět také u nádražní budovy. Osobní vlaky ve směru na Starou Paku, z důvodu křižování, budou odjíždět z 2. nástupiště (Družstevní ulice),“ uvedla. Panel s odjezdy vlaků bude umístěn nejen na nástupišti, ale i při vstupu do podchodu.

První nástupiště bylo zprovozněno v červenci. Celá rekonstrukce má být hotová do konce října, slavnostní otevření je naplánováno na 26. října.

Správa železnic otevřela v Semilech první nástupiště, provoz na dvě hodiny zastavil bagr

Proměna nádraží začala letos v únoru. Stavba je významná zejména pro samotné město, které chce celou oblast kolem nádraží významně zkultivovat. „Pro Semily je to zásadní a městotvorný projekt. Na modernizaci stanice v roce 2024 naváže výstavba autobusového nádraží,“ popsala letos starostka Lena Mlejnková.

Nejde přitom jen o nové řešení nádraží, ale i bytovou výstavbu, kterou mezi stanicí a Jizerou chystá soukromý developer. Z pohledu dopravy bude zásadní proměnou jednoduchý přesun hrana/hrana mezi vlaky a autobusy z nového autobusového nádraží.

Nový bude rovněž orientační a informační systém pro cestující. Práce vyjdou na více než 173 milionů korun. Zakázku získala společnost Swietelsky Rail. Výpravní budova prošla rekonstrukcí před třemi lety.

Tagy nádraží Semily Semily Správa železnic Swietelsky Rail
49 komentářů