Přímý vlak z Prahy do Vratislavi a Gdyně. MD chystá rozstřel, zájem má i Leo Express

Stanice Letohrad prošla modernizací. Pramen: Správa železnicStanice Letohrad prošla modernizací. Pramen: Správa železnic

Důvodem pro zavedení nové linky do Polska je podle ministerstva hlavně zájem cestujících.

Síť přeshraničních expresních vlakových linek má od prosince 2024 obohatit nová linka Ex32, která povede z Prahy přes východní Čechy do Polska. Počítá s tím ministerstvo dopravy, které ve spolupráci s polskou stranou chystá zadání této služby.

Původní předpoklad ministerstva přitom byl, že smlouvu získají přímo České dráhy. Podle úřadu ale zájem projevili i jiní dopravci, především Leo Express, takže bude třeba přikročit „ke srovnávací proceduře“. Laicky řečeno půjde o takzvaný cenový rozstřel s následným zadáním.

Linka Ex32 povede z Prahy přes Pardubice a Letohrad do Vratislavi s prodloužením nejspíš až do Gdyně.  „Cílové destinace uvedené linky určuje dohoda s polskou stranou. Na základě aktuálních informací se předpokládá dosažení dohody na zajištění provozu přímých vlaků Praha – Lichkov státní hranice – Vratislav – Gdyně,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy Filip Medelský. Podle něj se nyní řeší například požadavky na vozidla, uvažuje se o rychlosti až 200 km/h.

Linku Ex32 by měly obsluhovat čtyři páry vlaků denně, svou koncepcí má navázat na dřívější spojení Praha – Hradec Králové – Letohrad – Polsko, které bylo před více než deseti lety součástí linky R10 Praha – Hradec Králové – Trutnov. Pro nezájem cestujících i polských drah bylo ale zrušeno.

„Dopravní infrastruktura v předmětné trase doznala změn. Úsek Ústí nad Orlicí – Letohrad – st. hranice byl elektrizován, což s využitím prvního tranzitního koridoru umožňuje využít elektrickou vozbu v celé délce trasy,“ stojí v ministerském Plánu dopravní obsluhy území vlaky celostátní dopravy pro období let 2022 až 2026.

Důvodem pro zavedení nové linky do Polska je podle ministerstva hlavně zájem cestujících.

Tagy Ex32 Ministerstvo dopravy Praha - Pardubice - Vratislav - Gdyně
143 komentářů