Prezident USA oznámil obří investice do železnice, do koridoru na severovýchodě napumpuje miliardy dolarů

Vlak společnosti Amtrak na mostě přes řeku Susquehanna v Marylandu. Foto: AmtrakVlak společnosti Amtrak na mostě přes řeku Susquehanna v Marylandu. Foto: Amtrak

Nejvíce peněz zamíří do rekonstrukcí a budování tunelů.

Spojené státy americké chtějí zvýšit počty lidí, kteří cestují vlakem. Kvůli tomu chtějí zásadně vylepšit nejvytíženější koridor v zemi. Do modernizace trati  mezi Washingtonem D.C. a Bostonem má jít v příštích letech přes 16 miliard dolarů (364 miliard korun).

Oznámil to americký prezident Joe Biden, který je dlouhodobě velkým podporovatelem železnice. Zejména osobní drážní doprava má ale v USA na celkových přepravních výkonech marginální podíl. Kompletní přehled projektů v rámci historicky největšího programu na investice do železnice je zde.

Plán investic na modernizaci koridoru na severovýchodě USA. Foto: Amtrak

Podle Bidena vede koridor mezi Washingtonem a Bostonem oblastí, kde vzniká pětina HDP Spojených států amerických a dlouhodobě je železniční infrastruktura zanedbaná. Od investice si slibuje výrazné zrychlení, zvýšení spolehlivosti a redukci zpoždění. Dosud na této trase cestuje denně vlakem kolem 800 tisíc lidí.

Nově představený plán doplňuje již dříve oznámenou investici do nových vozidel státního dopravce Amtrak. Součástí plánu je celkem 25 různých projektů. Největší částka půjde na modernizace tunelů: 3,8 miliardy na tunel pod řekou Hudson, který spojuje New York a New Jersey. Tunelem denně projede přes 200 tisíc lidí. Dalších 4,7 miliardy korun půjde na vybudování nového tunelu Frederick Douglass Tunnel, který nahradí stávající Baltimore and Potomac Tunnel, který je jedním z hlavních úzkých hrdel celého koridoru. Na seznamu investic je například také náhrada mostu přes řeku Susquehanna v Marylandu nebo modernizace kolejiště v okolí newyorské Penn Station.

Tagy Amtrak Spojené státy americké USA
76 komentářů