Přes Atlantik rychlostí zvuku. Bouře Ciarán zkrátila lety z Ameriky do Evropy i o hodinu

Boeing 787-9 Dreamliner v barvách polského dopravce LOT. Foto: LOTBoeing 787-9 Dreamliner v barvách polského dopravce LOT. Foto: LOT

Například polský LOT poprvé zvládl let z New Yorku do Varšavy pod sedm hodin.

Nástup bouře Ciarán v Evropě výrazně proměnil poslední dva dny transatlantickou leteckou dopravu. Lety ve směru z USA a Kanady zrychlily v některých případech až o hodinu díky silné podpoře větru. Naopak ve směru z Evropy trvají nyní lety déle.

Někteří dopravci díky meteorologickému jevu nazývaném také jako jetstream ohlásili překonání rekordu s lety na hranici rychlosti zvuku. Polský LOT například v noci ze středy na čtvrtek zvládl let z letiště Newark do Varšavy za 6:56 minut. Běžně trvá o téměř hodinu déle. Rychlejší spojení LOT z USA nikdy nezaznamenal. Podle dat na Flightradar24.com dosahovalo letos rychlosti až 1 230 km/h, tedy těsně u hranice rychlosti zvuku. Naopak ve směru do USA se lety prodlužují kvůli překonání odporu větru až o hodinu.

Nejde ale zatím o tak silný vítr jako v roce 2020 při bouři Ciara, kdy letoun British Airways zvládl trasu z New Yorku do Londýna za 4 hodiny a 56 minut. Jde o nejrychlejší let na této trase u podzvukového letounu.

New York – Londýn za 4 hodiny a 56 minut. Bouře Ciara přispěla k novému leteckému rekordu

Silný protivítr je pak vidět na pomalejších letech z Evropy. Flightradar24.com například ukázal záběr dvou letadel C-17, na téměř stejném místě letících každé opačným směrem. Rozdíl v rychlostech byl více než dvojnásobný.

Vítr dosahuje od západu rychlosti až 320 km/h, tvoří tzv. jetstream. Obvykle se vytváří na rozhraní teplých a studených front ve výšce 9–12 km.

Rekord nejrychlejších transatlantického spojení drží legendární Concorde. V únoru 1996 překonal trasu za 2 hodiny a 53 minut.

Komplikace v dopravě i na zemi

Bouře ale přinesla jinak v dopravě velké komplikace včetně letectví. Jen nizozemská letiště zrušila stovky letů, omezen je i letecký provoz v Belgii. Británie přerušila letecké spojení s ostrovy Jersey a Guernsey, na nichž jsou podle stanice BBC dopady bouře nejhorší za posledních 36 let.

Řada silnic ve Velké Británii, Francii, Belgii a Nizozemsku je neprůjezdná kvůli popadaným stromům. Nejezdí i některé vlakové spoje, přerušeno bylo například železniční spojení mezi nizozemskými městy a Paříží. Některé lety do Antverp a v opačném směru byly odkloněny na bruselské letiště. S tím se počítá i v pátek, pokud vítr nepoleví.

Tagy jetstream transatlantické lety
26 komentářů