New York – Londýn za 4 hodiny a 56 minut. Bouře Ciara přispěla k novému leteckému rekordu

Boeing 747-400 British Airways při odletu z Londýna. Foto: British AirwaysBoeing 747-400 British Airways při odletu z Londýna. Foto: British Airways

Nezvykle silné proudění větrů způsobené bouří Ciara (někde nazývané jako Sabine) umožnilo pokoření nového rekordu v délce letu přes Atlantik.

Nezvykle silné proudění větrů způsobené bouří Ciara (někde nazývané jako Sabine) umožnilo pokoření nového rekordu v délce letu přes Atlantik. Boeing 747-400 společnosti British Airways zvládl trasu za 4 hodiny a 56 minut. Jde o nejrychlejší let na této trase u podzvukového letounu.

Dosavadní rekord společnosti Norwegian Air Shuttle 5 hodin a 9 minut pokořilo během noci několik dalších letadel, jak upozornil server Flightradar24.com na svém twitterovém účtu. Pod pět hodin zvládly trasu také dva stroje společnosti Virgin Atlantic.

Trasu mezi New Yorkem a Londýnem zvládají letadla obvykle zhruba za 6 hodin. Let BA112 sice z New Yorku odlétl s malým zpožděním, v Londýně bylo letadlo ale podstatně dříve, než je plán podle letového řádu. Místo v 6:25 dosedlo letadlo na ranvej letiště Heathrow již ve 4:43. Průběh letu je možné sledovat zde. Podle záznamu v některých chvílích stroj letěl rychlostí 1300 km/h.

Orkán výrazně komplikuje letový provoz ve Velké Británii, kvůli silnému větru musí divertovat řada letů, případně přistávají na druhý pokus.

Rekord nejrychlejších transatlantického spojení drží legendární Concorde. V únoru 1996 překonal trasu za 2 hodiny a 53 minut.

Kokpit Concordu s podpisem pilotů po rekordním letu. Letadlo je v muzeum Interpid v New Yorku. Foto: Ondřej Zaoral

Kokpit Concordu s podpisem pilotů po rekordním letu. Letadlo je v muzeum Interpid v New Yorku. Foto: Ondřej Zaoral

Tagy Boeing 747 British Airways Ciara rekord New York - Londýn Top transatlantické lety
37 komentářů