Přes 17 hodin letu. Air New Zealand propojí Auckland s New Yorkem

Boeing 787-9 společnosti Air New Zealand. Foto: Alan Wilson / Flickr.comBoeing 787-9 společnosti Air New Zealand. Foto: Alan Wilson / Flickr.com

V době zahájení linky by mělo jít o třetí nejdelší trasu na světě.

Na seznam nejdelších pravidelných leteckých spojení míří úplně nová linka. Air New Zealand začne od září létat mezi Aucklandem a New Yorkem. Cestující musejí počítat s tím, že bez mezipřistání stráví v letadle přes 17 hodin. Po zahájení provozu jednou z nejdelších linek na světě.

Air New Zealand plánoval lety už na rok 2020, plány ale zhatil koronavir, který ostrovy na dva roky téměř odřízl od ostatního světa. Letadlo bude létat třikrát týdně každým směrem. Dopravce na něj nasadí Boeing 787-9 Dreamliner.

Dopravce od nové linky očekává zájem hlavně občanů USA, kteří po dvou letech mohou opět navštívit Nový Zéland. Důležitost linky pro aerolinky podtrhuje i její číslování: NZ1 a NZ2. „Bude to naše vlajková trasa,“ uvedl šéf Air New Zealand Greg Foran.

Vzdušná vzdálenost mezi oběma městy je 14 207 kilometrů. Aktuálně nejdelší linkou je spojení mezi Singapurem a New Yorkem provozované Singapore Airlines. Měří 15 344 kilometrů. Až nová linka zahájí provoz, bude s největší pravděpodobností třetí nejdelší na světě. Už v červnu totiž Qantas obnoví lety z Perthu do Londýna.

Doba letu je 16 hodin ve směru do USA a 17 a půl hodiny ve směru z New Yorku. Firma slibuje, že podmínky v letadle jsou nastavené tak, aby cestující z letadla po tak dlouhém letu vystoupili svěží. Na lince bude spolupracovat s United Airlines, v New Yorku tak bude zajištěn přestup pro lety nejen po USA, ale i do Evropy.

Tagy Air New Zealand AKL-JFK Ultradálkové lety
37 komentářů