Qantas vrací druhou nejdelší linku světa, z Perthu poletí přímo do Londýna

Boeing 787-9 v Darwinu po přistání. Foto: QantasBoeing 787-9 v Darwinu po přistání. Foto: Qantas

Australský dopravce prohloubil svoji ztrátu, očekává zlepšení díky otevření hranic.

Po více než dvou letech vrátí letecká společnost Qantas přímé spojení mezi západoaustralským Perthem a Londýnem. Půjde o aktuálně druhou nejdelší komerční linku, která nabídne spojení bez mezipřistání.

O restartu linky informoval jako první server Executive Traveller, kterému plán potvrdil šéf Qantas Alan Joyce. Lety byly zastavené pandemií koronaviru před dvěma lety. Když Qantas začal znovu létat do Londýna, začal namísto z Perthu létat do Velké Británie nonstop z Darwinu, což je o pár set kilometrů kratší trasa.

Restart linky je naplánován na 19. června. Po spojení Singapur – New York má jít s délkou 14 499 kilometrů o druhou nejdelší trasu v komerční letecké dopravě. V minulosti bylo na druhém místě spojení Dauhá – Auckland, to je ale aktuálně mimo provoz. Qantas na linku nasadí opět Boeing 787-9.

Qantas věří v postupné oživení poptávky díky otevření země zahraničním turistům po dvouleté pauze. Austrálie měla jedno z nejpřísnějších omezení vstupu zahraničních návštěvníků kvůli pandemii na světě.

Qantas včera představil aktuální výsledky, které ukazují stále hluboce ztrátové hospodaření. Optimistický výhled pro zotavení poptávky nenastal i kvůli dalším variantám koronaviru. Ztráta za první pololetí finančního roku byla o čtvrtinu vyšší než o rok dříve ve stejném období.

Podle dopravce poptávka po otevření hranic výrazně stoupla. Firma už povolala zpět do práce většinu zaměstnanců, spustila i program zaměstnaneckých akcií. Optimismus dokládá i fakt, že firma opět začala mluvit o projektu ultradálkových letů mezi Sydney a Londýnem bez mezipřistání.

Tagy nejdelší lety světa PER-LHR Qantas
Žádné komentáře