Přerušená silniční tepna pod Alpami. Švýcarsko uzavřelo Gotthardský tunel kvůli 25 metrů dlouhé prasklině

Severní portál Gotthardského tunelu u Göschenen. Foto: Raimond Spekking / Wikimedia CommonsSeverní portál Gotthardského tunelu u Göschenen. Foto: Raimond Spekking / Wikimedia Commons

Švýcarský správce silnic a dálnic zatím neví, kdy se tunel otevře.

Švýcarský správce silnici a dálnic ASTRA včera odpoledne až do odvolání uzavřel provoz v Gotthardském silničním tunelu. Ten je jednou z hlavních dopravních tepen pro cestu přes Alpy. Důvodem je poškození stropu tunelu.

Uzavření oznámila ASTRA na svých stránkách. Pro řidiče to znamená výraznou komplikaci při cestách mezi severem a jihem země: musí přes Gotthardský průsmyk (2106 metrů) nebo přes průsmyk San Bernandino. Na trase přes Gotthard se tvoří kolony, jak ukazuje stream serveru 20min.ch.

K uzavření došlo poté, co se u severního portálu tunelu uvolnily kusy betonu a spadly na silnici. „Prvotní kontrola ukazuje trhlinu ve stropním podhledu v délce 25 metrů. Přesný rozsah škod ani příčina nejsou v současné době jasné,“ uvedla ASTRA v tiskové zprávě. Tunel zůstane až do odvolání uzavřen. Auta, která už v tunelu v době uzavírání byla, se musela při cestě na sever otočit a vrátit se, jak ukazuje příspěvek na Facebooku.

Gotthardský tunel je svou délkou necelých 17 kilometrů třetím nejdelším silničním tunelem na světě. V provozu je od roku 1980. Denně jím projede přes 17 tisíc aut. Je v nadmořské výšce kolem 1100 metrů nad mořem.

Trasa přes Gotthard je jednou z hlavních dopravních tepen pro přepravu lidí a zboží přes Alpy. V srpnu došlo k nehodě vlaku v Gotthardském úpatním tunelu. Vlaky osobní dopravy musí stále přes původní pomalejší trasu, provoz v tunelu je omezen.

Měsíc po nehodě zůstávají v Gotthardském tunelu vykolejené vozy, některé musejí rozebrat na místě

Tagy Gotthardský silniční tunel Švýcarsko
18 komentářů