Překvapení v dálniční soutěži. Cena v tendru na další část D6 spadla o čtvrtinu

Dálnice D6 u Lubence. Pramen: ŘSDDálnice D6 u Lubence. Pramen: ŘSD

Soutěž trvala od loňského prosince, ŘSD ještě nemá stavební povolení.

I přes velký růst cen energií a stavebních materiálů má Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) naději, že jeden z dalších úseků dálnice D6 postaví výrazně levněji, než plánovalo.

Do soutěže na stavbu “D6 Hořovičky, obchvat” přišlo celkem sedm nabídek. Nejlevnější je od sdružení firem Berger Bohemia, Eurovia CS a Stavby mostů (dříve SMP CZ). Jejich nabídka je 1,509 miliardy korun, o 456 milionů korun méně než odhadovaná cena. Na Twitteru to uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Tendr se táhl kvůli dotazům uchazečů a změnám v dokumentaci od loňského prosince. Stavba by měla začít příští rok. Na 5,2 km dlouhou stavbu je od února požádáno o vydání stavebního povolení. Původně ŘSD plánovalo zahájení v polovině letošního roku.

D6, Hořovičky obchvat. Pramen: ŘSD

D6, Hořovičky obchvat. Pramen: ŘSD

Cílem obchvatu je odvést veškerou tranzitní dopravu z centra Hořoviček, které je v současné době neúnosně zatíženo automobilovým provozem. To působí značně negativně na život v obci,“ uvádí ŘSD. Přeložka povede severně od Hořoviček v nové stopě, v části stavby ale půjde o přeměnu nynější silnice I/6 na dálnici. Součástí stavby je jedna mimoúrovňová křižovatka (MÚK Jesenice). Ta zajistí dálniční napojení silnice I/27, která vede na jih na Plzeň a na sever na Žatec. Stavba je popsána v informačním letáku.

ŘSD aktuálně staví úsek D6 kolem Krupé, další úseky jsou v přípravě.

Tagy D6 D6 Hořovičky Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
12 komentářů