Výrazný pokles ceny. Dvanáct nových kilometrů D6 zřejmě postaví Eurovia a spol.

Dálnice D6 u Lubence. Pramen: ŘSDDálnice D6 u Lubence. Pramen: ŘSD

Smlouvu na záchranný archeologický průzkum získaly Eurovia a Česká společnost archeologická s cenou 127 milionů korun.  

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) po deseti měsících od vypsání dovedlo k otevírání nabídek tendr na další úsek dálnice D6. O zakázku na stavbu 12 kilometrů Petrohrad – Lubenec se uchází šest zájemců, nejnižší nabídku podalo sdružení Eurovia, Berger Bohemia a Stavby mostů. Na síti X to oznámil šéf ŘSD Radek Mátl.

Nejlevnější sdružení je ochotno úsek postavit 3,478 miliardy korun, což je zhruba 70 procent ceny předpokládané (4,931 mld.). ŘSD zahájilo tendr v polovině loňského května, přičemž původní termín pro podání nabídek byl 24. červenec. Nakonec ale vypršel až letos 8. března.

„Na stavbu je vydáno stavební povolení v právní moci,“ doplnil Mátl. Stavět by se mělo v letech 2024 až 2026. ŘSD aktuálně uzavřelo smlouvu na záchranný archeologický průzkum, kterou získaly Eurovia a Česká společnost archeologická s cenou 127 milionů korun.

Dálnice D6 v úseku Petrohrad - Lubenec. Pramen: ŘSD

Dálnice D6 v úseku Petrohrad – Lubenec.
Pramen: ŘSD

Ve směru od Prahy dálnice naváže na dálniční obchvat Hořoviček, který ŘSD začalo stavět loni na jaře, na karlovarské straně pak na již hotový obchvat Lubence, který se otevřel v létě 2021. Úsek vede většinou v blízkosti stávající silnice I/6. Nejdelší most bude mít přes 600 metrů. Součástí bude i most přes železniční trať Plzeň – Most.

Celá dálnice z Prahy přes Karlovy Vary a Cheb na hranice s Německem má měřit 168 kilometrů, v provozu je 91 kilometrů (dalších 8 km jako čtyřpruhová I/6). Hotová by měla být v roce 2028.

Budování D6 (březen 2024). Pramen: ŘSD

Budování D6 (březen 2024). Pramen: ŘSD

Tagy D6 D6 Petrohrad - Lubenec ŘSD
62 komentářů