Předvánoční týden přinese dvě dálniční otevíračky, přibude 19 kilometrů dálnic

Otevírání dálnice, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářOtevírání dálnice, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Česká dálniční síť měří zhruba 1 350 kilometrů. Letos se řidiči dočkali (dočkají) 26 nových kilometrů dálnic. 

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) chystá na předvánoční týden nadílku 19 dálničních kilometrů, když provozu otevře dva nové dálniční úseky.

Zřejmě jako první by měla být zprovozněna druhá polovina obchvatu Frýdku-Místku (D48), díky které by se městu mělo definitivně ulevit od tranzitu ve směru na Český Těšín a Jablunkov (a opačně). Celkem půjde o 4,3 kilometru nové dálnice, ovšem zpočátku jen v polovičním profilu.

Datum otevření ŘSD zatím ladí. „Na stavbě se dělá vše možné, aby se druhá část obchvatu Frýdku-Místku zprovoznila 21. prosince. Bohužel situaci komplikuje počasí a množství napadeného sněhu. Jsem přesvědčen, že stavba bude zprovozněna nejpozději do Vánoc. Přesné datum upřesníme na konci tohoto týdne,“ sdělil deníku Zdopravy.cz šéf ŘSD Radek Mátl.

D48, Frýdek-Místek obchvat, II. etapa. Pramen: ŘSD

D48, Frýdek-Místek obchvat, II. etapa. Pramen: ŘSD

První polovina obchvatu se otevřela začátkem září.

Druhé stříhání pásky se uskuteční na novém úseku dálnice D35 Časy – Ostrov v Pardubickém kraji. Téměř 15 nových kilometrů se řidičům otevře přesně po čtyřech letech výstavby 22. prosince odpoledne.

Původně měla být tato část hotová už v srpnu, následně došlo k posunu termínu na příští rok. Nakonec se ŘSD se stavebními firmami dohodlo na termínu před koncem letošního roku.

Součástí tohoto úseku dálnice je i 175 metrů dlouhý most přes koridor v Uhersku, který se budoval netradiční metodou. V zájmu co nejmenších omezení železniční dopravy byl most zbudován nejprve podél kolejí a následně byl po polovinách natočen na své definitivní místo.

Stavba bude za mimoúrovňovou křižovatkou Ostrov provizorně připojena na stávající silnici I/17 tak, aby tranzit neprojížděl obcí. Provizorní napojení je řešeno pomocí stykové křižovatky.

D35 Časy - Ostrov. Pramen: ŘSD

D35 Časy – Ostrov. Pramen: ŘSD

Česká dálniční síť měří zhruba 1 350 kilometrů. Letos se řidiči dočkali (dočkají) 26 nových kilometrů dálnic.

Vůbec nejvíce kilometrů (78) v jednom roce se otevřelo v letech 1980 a 2006. K nejchudším patřil rok 2018, kdy se řidičům otevřely pouhé čtyři kilometry na chomutovské dálnici D7. Roční průměr od první dálniční otevíračky v roce 1971 vychází na zhruba 27 nových kilometrů.

Zprovozněné dálnice 2022
D48 Frýdek-Místek obchvat – I. etapa 4,3 km (2. 9.)
D48 Frýdek-Místek obchvat – II. etapa 4,3 km (předpoklad 21. 12.)
D56 Frýdek-Místek, obchvat – připojení na D48 2,2 km (2. 9.)
D35 Časy – Ostrov 14,7 km (předpoklad 22. 12.)

Tagy D35 Časy - Ostrov D48 Frýdek-Místek obchvat ŘSD
48 komentářů